Linkuri accesibilitate

Inovaţii pentru nunţi şi cumătrii


O inovaţie pentru nunţile şi cumătriile moldoveneşti: interzicerea băuturilor fără timbru de acciz.


Se prefigurează, iată, o inovaţie pentru nunţile şi cumătriile moldoveneşti. Zice-se că Inspectoratul Fiscal de Stat vrea să interzică folosirea băuturilor alcoolice fără timbru de acciz la ceremoniile organizate în cafenele, baruri şi restaurante. Singura excepţie va fi vinul de casă. În rest, toate băuturile tari vor trebui să aibă timbre de acciz. Şi asta pentru că cetăţenii pot avea probleme digestive dacă alcoolul e contrafăcut.

E uşor de presupus că nu doar sănătatea noastră provoacă îngrijorarea Fiscului. Mai degrabă la mijloc sînt pierderile pe care statul le suportă la vînzarea sticlelor fără timbru de acciz. Iar prin această inovaţie Fiscul vrea să umple niţel bugetul de stat. Intenţia e nobilă, deşi putea fi implementată mult mai devreme.

Cu referire la inovaţia asta aş vrea să zic următoarele. Băuturile alcoolice fără timbre de acciz numai la nunţile şi cumătriile din cafenele şi restaurante sînt aduse şi consumate? Întreb pentru că habar nu am. Dacă asta era singura lor modalitate de comercializare, Fiscul ar putea sărbători victoria. Dar dacă nu e numai asta? Şi cum la modul practic va verifica Fiscul cafenelele şi restaurantele? Va trimite la fiecare nuntă şi cumătrie cîte un sol?

Mai am şi o mică nedumerire. Va să zică, Fiscul luptă cu băuturile alcoolice fără timbre de acciz care apar la nunţi şi cumătrii. Păi, de ce nu ar fi consecvent pînă la capăt şi nu ar obliga cîntăreţii să plătească impozite din veniturile bunicele pe care le fac la aceleaşi nunţi şi cumătrii? Dacă tot vrem corectitudine la ceremonii, s-o facem definitivă, nu? Sau asta e mai complicat de făcut fiindcă interpreţii ne sînt prieteni şi, pe deasupra, cîntă şi la nunţile copiilor noştri? E doar o întrebare nevinovată asta...
XS
SM
MD
LG