Linkuri accesibilitate

Recurgem la debranşări în situaţii excepţionale


Constantin Becciev: „Toţi locatarii unui bloc locativ poartă răspundere colectivă faţă de tot ce se întâmplă cu blocul”.


Societatea „Apă-Canal Chișinău” a spus că va debranșa de la rețea blocurile care nu și-au achitat facturile. Directorul societății, Constantin Becciev a declarat luni la primărie că în Chișinău sunt blocuri numeroase care n-au plătit un ban pentru consumul de apă de la începutul anului curent și a avertizat că rău-platnicii vor fi nu numai lipsiți de apă, dar și dați în judecată. Alla Ceapai i-a cerut lui Constantin Becciev mai multe explicații.

Constantin Becciev: „Noi recurgem la debranşări în situaţii excepţionale, deci este vorba de două – trei blocuri locative de fiecare dată. Noi avem contracte cu gestionarii fondului locativ care nu îşi îndeplinesc obligaţiunile. Având contracte cu gestionarii fondului locativ, locatarii din aceste blocuri necesită să întreprindă măsuri cu conducerea acestor întreprinderi, care gestionează blocurile respective.

Întrucât locatarii chiar plătind serviciile comunale, inclusiv la apă potabilă, cu părere de rău aceste blocuri de la începutul anului nu au transferat pentru serviciile de apă practic nimic în contul întreprinderii. Au fost avertizaţi, au fost somaţi, materialele au fost transmise instanţelor de judecată şi ca ultimă verigă suntem nevoiţi să debranşăm blocurile.”

Europa Liberă: Domnul primar Dorin Chirtoacă spunea că nu este prea bine să lăsaţi oamenii fără apă în robinete în perioada când se vor înregistra temperaturi caniculare.

Constantin Becciev: „Desigur că nu e bine şi noi ne dăm bine seama de acest lucru. De aceea zic că se întreprind aceste măsuri doar la câteva blocuri, două-trei blocuri, întrucât gestionarii fondului locativ flagrant îşi încalcă obligaţiunea de serviciu. Cu părere de rău, majoritatea acestor gestionari îşi dau bine seama de acest fapt. Mai mult ca atât aceasta se repetă din an în an, merge un fel de ping-pong, dar cum debranşăm blocul îndată vin şi depun banii în contul întreprinderii.”

Europa Liberă: Domnule Becciev, dar vedeţi cum se întâmplă că cei care şi-au achitat facturile, au de suferit din cauza datornicilor, e un fel de răspundere colectivă. Cum putem evita aceste situaţii?

Constantin Becciev: „Această situaţie se întâmplă nu numai în Republica Moldova, se întâmplă şi în ţările civilizate, inclusiv la colegii noştri din România. Toţi locatarii unui bloc locativ poartă răspundere colectivă faţă de tot ce se întâmplă cu blocul şi nu numai la capitolul serviciilor de Apă-Canal, dar şi la alte servicii, reparaţia blocului, reparaţia scărilor, teritoriul adiacent. Deci, de aceea şi au fost fondate aceste asociaţii de gestionare a blocului locativ.”

Europa Liberă: Da, dar cum le veţi explica celor care şi-au achitat facturile că trebuie să le deconectaţi apa?

Constantin Becciev: „Noi nu avem contracte directe cu fiecare şi nici nu putem să avem contracte directe cu fiecare locatar, întrucât hotarul de alimentare a reţelelor Apă-Canal este peretele blocului locativ, adică reţelele Apă-Canal până la apartament este proprietatea comună a blocului. Noi nu putem să trecem peste această proprietate şi să contractăm serviciile în fiecare apartament, dar asta nu se întâmplă nici într-o ţară civilizată.”

Europa Liberă: Debranşarea de la apă nu reprezintă în mod automat şi recuperarea datoriilor. Cum îi veţi obliga pe datornici să-şi achite restanţele?

Constantin Becciev: „Înaintăm materialele în instanţa de judecată, instanţa de judecată va întreprinde măsurile de rigoare. Dar uneori nici aceasta nu ajută, de aceea suntem nevoiţi să întreprindem măsuri de sistare a serviciilor de apă, pentru ca locatarii blocului respectiv să iniţieze o adunare generală a locatarilor şi să întreprindă măsurile respective adresate către conducerea asociaţiei locatarilor.”
XS
SM
MD
LG