Linkuri accesibilitate

Creşterea economică îşi reduce turaţiile


Moldova - Iurie Gotisan, economic analyst, RFE/RL Chisinau, 20Dec2011
Moldova - Iurie Gotisan, economic analyst, RFE/RL Chisinau, 20Dec2011

Iurie Gotişan: Pe de altă parte, remitenţele sunt în creştere, deşi încă n-au atins nivelul de până la criza din 2008.


Grecia se pregăteşte pentru noi alegeri, iar situaţia financiară a zonei euro este în pericol, chiar dacă datele legate de evoluţiile economice din primele luni ale anului arată că Uniunea Europeană ar fi ieşit din recesiune. Valentina Ursu a stat de vorbă cu analistul economic Iurie Gotişan despre situaţia Moldovei în aceste condiţii.

Iurie Gotişan: „Aparent, dacă ar fi să ne luăm după ultimele evoluţii din regiune, inclusiv crizele din zona euro, economia moldovenească parcă nu se simte afectată la modul general. Pe de altă parte, totuşi dacă încercăm să ne uităm pe unii indicatori macroeconomici, prognozele cărora pentru mai mulţi dintre aceştia au fost şi revizuite, situaţia nu este din cea mai bună.”

Europa Liberă: Domnule Gotişan, dacă puteţi preciza, despre ce indicatori este vorba?

Iurie Gotişan: „Inclusiv despre nivelul creşterii economice, care iniţial era programat la 4,5%, iar după revizuire prognozelor acesta a fost diminuat la 3,5%. Colectările fiscale, adică din impozite sunt sub cotele planificate sau prognozate, iar asta înseamnă că nivelul de producere a scăzut sau în linii mari activitatea economică nu mai are aceeaşi amploare că acum un an de zile, de pildă. În plus, dacă ne uităm pe dimensiunea externă, adică la tranzacţiile de export-import, cu toate ca au crescut comparativ cu sfârşitul anului 2011, nivelul creşterilor este incomparabil mai mic cu cel de acum un an de zile. Bunăoară importurile au crescut cu doar 4%, respectiv şi acumulările vamale mai mici la buget sunt de fapt sugestive. Toate astea au afectat în ultimă instanţă şi consumul, care de asemenea a scăzut, indicator care de altfel are o contribuţie relativ consistentă la nivelul de creştere economică.”

Europa Liberă: Da, dar nivelul remitenţelor este în creştere. Asta înseamnă că migranţii moldoveni, care au un loc de muncă peste hotare, continuă să trimită în ţară sume, şi chiar sume bunişoare.

Iurie Gotişan: „Este adevărat, remitenţele pentru trimestrul unu 2012 au crescut, dacă se compară cu aceiaşi perioadă a anului trecut. Însă oricum acestea nu cred că vor atinge nivelul de până la începutul crizei, adică în 2008. Totodată, trebuie să ţinem cont de faptul că o bună parte din aceste remitenţe vin din Rusia, în special din acele sectoare unde sunt angajaţi concetăţenii noştri, cum ar fi construcţiile sau activităţile de comerţ, ţară şi sectoare ale căreia nu par a fi afectate de criză. Iar o altă parte importantă din remitenţe vin din Occident, în special de la persoane care muncesc sau oferă activităţi menajere sau la domiciliu, or veniturile obţinute urmare a prestării acestora de asemenea nu par a fi subţiate. Pentru cei care activează în tot felul de entităţi industriale sau ramuri industriale care au fost afectate de consecinţele crizei, respectiv ei trimit bani mai puţini în ţară.”

Europa Liberă: Şi aici poate ar fi bine să spuneţi dacă încetinirea ritmului de creştere economică la nivel european şi mondial, în condiţiile manifestării în continuare a efectelor crizei datoriilor suverane din zona euro, se va răsfrânge şi asupra economiei autohtone, poate afecta Moldova?

Iurie Gotişan: „Moldova este afectată de situaţia de ansamblu a zonei euro. Asistenţa, inclusiv financiară din partea donatorilor externi, cât şi cei instituţionali nu va mai fi atât de consistenţă cum am fost până în 2011. Fiindcă statele şi instituţiile ce ne-au oferit suport vor fi mai mult preocupate de propriile probleme, de carenţele de pe intern decât din exterior. Deoarece persistenţa acestei crize nu face decât să menţină costurile finanţărilor şi refinanţărilor la cote destul de ridicate. Moldova nu este atât de integrată în circuitul financiar sau comercial european, cum ar fi Romania sau Polonia de pildă, însă nu exclud un scenariu neplăcut sau chiar negativ, fiindcă cu cât mai mult se strică situaţia în Europa, şocurile sau consecinţele sunt mai mari şi pentru noi.”

Europa Liberă: Care ar fi sectoarele din economia naţională care nu se simt afectate?

Iurie Gotişan: „Mie mi se pare că sistemul bancar este sectorul cel mai sigur, cel puţin până de moment. Lichidităţile sunt chiar în surplus, un factor destul de important. Totuşi, băncile sunt mai reticente în acordarea de credite, mai ales pe timp de criză. Însă stabilitatea sectorului bancar este un atu pentru noi, fiindcă trebuie să fim pregătiţi în cazul unor derapaje pe intern, având respectiv şi surse de intervenţie financiară la timpul potrivit. Am menţionat anterior de exporturi, Moldova a avut o dinamică bună a exporturilor în 2010-2011, însă încetinirea activităţii economice, reintrarea în recesiune în principalele ţări care oferă pieţe de desfacere pentru producătorii din Republica Moldova va afecta şi exportul nostru. Astfel că pe filiera comerciala am avea de suferit. Şi în general înclin să presupun că anul 2012 va fi unul tensionat, mai ales spre sfârşitul acestuia.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG