Linkuri accesibilitate

Memoria a 70 de ziariști uciși onorată la Washington


La Newseum, muzeul jurnalismului de la Washington
La Newseum, muzeul jurnalismului de la Washington

Chris Wells: „Trăsătura lor comună era devotamentul lor față de presă, dar și faptul că ne-au părăsit prea devreme.”


Jurnaliști din Afganistan, Azerbaidjan, Irak, Pakistan și Rusia se numără printre cei 70 a căror memorie a fost onorată ieri la o ceremonie ținută la Washington. O relatare a lui Richard Solash este sintetizată de Mircea Țicudean.

Ceremonia de la muzeul jurnalismului din Washington a fost prezidată de Chris Wells, fostă vicepreședintă a fundației pentru drepturile omului Freedom Forum. În cuvântul de deschidere, Wells a omagiat ziariștii căzuți la datorie în 2011. Wells a spus că ziariștii uciși anul trecut vorbeau limbi diferite și lucrau în domenii diferite ale presei. Unii dintre ei erau stele cunoscute de milioane de oameni, alții munceau în anonimat.

„Trăsătura lor comună – a spus Wells – era devotamentul lor față de presă, dar și faptul că ne-au părăsit prea devreme.”



Potrivit datelor muzeului jurnalismului, șapte ziariști au fost uciși în Irak anul trecut fie în timpul muncii, fie din motive legate de profesia lor. Statisticile organizațiilor pentru apărarea ziariștilor arată că Irakul a fost și anul trecut țara cea mai periculoasă pentru această profesie.

La ceremonia de aseară au fost pomenite în cadru solemn, în bătăile gongului, și numele celor șapte jurnaliști pakistanezi uciși anul trecut. Pakistanezul Saleem Shahzad, de 40 de ani, relatase despre posibile legături între ofițerii de marină din Pakistan și rețeaua Al Qaeda înainte de a fi găsit mort la sud-est de Islamabad, în urmă cu exact un an. Poliția a spus că pe trupul său erau urme de tortură.

Printre jurnaliștii omagiați la Washington a fost și Rafiq Tagi, liber-profesionist care coopera cu serviciul pentru Azerbaidjan al postului nostru de radio. Rafiq Tagi, în vârstă de 61 de ani, a murit în spital la câteva zile după ce fusese înjunghiat de un necunoscut la Baku, în noiembrie 2011. Un critic al islamismului politic din țara sa, Tagi a spus înainte de a muri că în opinia lui atacul a avut legătură cu un articol pe care-l scrisese pe tema situației drepturilor omului în Azerbaidjan.

Pe lista celor omagiați la Washington se află și numele lui Hagimurad Kamalov, un ziarist proeminent din Daghestanul rusesc. Kamalov, de 46 de ani, a fost editorul săptămânalului „Cernovik”, care relata pe larg despre abuzurile poliției în lupta cu militanții islamiști din regiunea Caucazului de nord. El a fost ucis în decembrie în apropierea redacției sale, cu focuri de armă.

Cu adăugirile de anul acesta, lista jurnaliștilor onorați de memorialul de la Washington, începută în 1837, a ajuns să cuprindă 2156 de nume.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG