Linkuri accesibilitate

Ca totdeauna în perioadă de criză va trebui să strângem cureaua


Vlad Bercu: „Autorităţile ar trebui să aibă nişte scenarii cu previziuni ale evoluţiei situaţiei şi acţiuni ce urmează a fi întreprinse”.


Statisticile sunt de cele mai multe ori neînduplecate, iar aşa cum sunt citite acum de experţi prevestesc o încetinire tot mai pronunţată a creşterii economice în Republica Moldova. Unii analişti se aşteaptă chiar la ceea ce cred că ar fi o recesiune, este adevărat de scurtă durată. Cum se manifestă aceste semne de slăbire economică şi cu ce necazuri sau, dimpotrivă, cu ce posibilităţi de suflu nou se poate solda o nouă perioadă de încercări economice? Vom discuta în această dimineaţă cu comentatorul economic Vlad Bercu.

Europa Liberă: Economia moldovenească ar putea ajunge în curând să înceapă a bate pasul pe loc, dacă nu cumva să facă paşi înapoi. Optimiştii vorbesc despre o încetinire pronunţată a creşterii economice pe fundalul crizei datoriilor suverane la scară europeană. Ce semne vedeţi dumneavoastră în acest sens?

Vlad Bercu: „Este într-adevăr o încetinire pronunţată a economiei. Voi da câteva cifre, pentru că statisticile vorbesc atunci când este vorba despre economie.

Dacă în anul trecut am avut o creştere de 7% a industriei, în ultima lună a anului şi primele 2 luni am avut deja o scădere, de 2,5%. Transporturile au crescut anul trecut, iar în primul trimestru putem vorbi chiar despre o scădere a transportului de mărfuri, avem o scădere de 30%.

Şi agricultura şi-a încetinit pasul mai mult de 2 ori - dacă anul trecut am avut o creştere mai mare de 5%, în primele luni am avut deja sub 2%. Şi ritmul creşterii importului şi exportului a scăzut. Deci, avem o scădere pronunţată, de fapt pe fondul unei reduceri şi în regiune. Pentru că Moldova nu face decât să se înscrie pe o tendinţă regională, pe o tendinţă europeană.”

Europa Liberă: Deci, obosim împreună cu ceilalţi. Statisticile, despre care se spune că ar fi nişte oamenii cu lacrimile şterse, arată tendinţe mai puţin îmbucurătoare privind perspectiva economică moldovenească. Cum vor apăsa efectele crizei asupra omului simplu? Reducere de cheltuieli? Din nou pofta-n cui pentru cei care o mai puteau satisface? Săracii şi mai săraci? Ce se va întâmpla?

Vlad Bercu:
„Vreau să spun că nu va fi criza din 2009. Deci, toată lumea este unanimă în părerea că nu vom avea criza din 2009, deci efectele vor fi mai puţin evidente, sunt şi alte condiţii, avem şi rezerve valutare mai mari, avem şi un mecanism de gestionare a crizei. Dar ca totdeauna pe perioadă de criză, evident că va trebui să strângem cureaua. Deci, şi în primele luni ale anului curent deja este evidentă reducerea depunerilor populaţiei. Populaţia se pare a devenit mai precaută, mai ales pe fondul ştirilor negative, îşi duce mai puţini bani la bancă, deci se pregăteşte şi ea, nu mai crede mesajelor optimiste cum a crezut în 2009.”

Europa Liberă: Slavă Domnului că nu-şi pregăteşte pesmeţi…

Vlad Bercu:
„Nu, Doamne fereşte nu ajungem la pesmeţi. Cu toate că depinde ce an agricol vom avea. Deocamdată şi iarna ne-a adus pierderi în agricultură. Şi timpul nu este chiar atât de favorabil, deci ne-am putea aştepta la un an mai dificil în agricultură, iar în industrie vedem ce se întâmplă. Este în cădere.”

Europa Liberă: Acum, cu mai multe semne de răcire a ritmului de creştere, aţi spus că nu e posibilă chiar reîntoarcerea la situaţia proastă de la 2009? Sunt finanţele, economia moldovenească mai sănătoase ca să suporte mai uşor efectele crizei din zona euro şi prin ce s-ar manifesta această vigoare a economiei?

Vlad Bercu:
„De fapt, este vorba despre o subdezvoltare a sistemului financiar. Deci, noi nu suntem integraţi prea puternic în economia europeană, finanţele au un arsenal de produse foarte limitat. În cazul acesta chiar dacă se întâmplă ceva prea grav în economia europeană, efectul nu ar fi atât de dramatic. Altceva că mai avem, spre deosebire de 2008-2009, când s-au aruncat mai mult de jumătate din rezervele valutare pentru a susţine moneda naţională, acum avem chiar un nivel record de rezerve valutare. Ce înseamnă rezerve valutare? În caz de criză, o parte ar putea fi direcţionate spre atenuarea efectelor, spre îmbunătăţirea situaţiei, să spunem aşa.”

Europa Liberă: Există opinii potrivit cărora Republica Moldova ar putea să profite oarecum de criza din zona euro, că produsele, serviciile moldoveneşti ar putea fi mai competitive pe piaţa europeană unde oamenii şi-ar putea strânge cureaua şi s-ar orienta spre consum mai modest şi mai raţional într-un fel. Adică să se orienteze spre mărfuri mai ieftine, chiar dacă şi mai puţin sofisticate. Dvs. ce opinie aveţi în acest sens?

Vlad Bercu:
„S-a declarat şi mai înainte şi se declară şi acum că Moldova ar putea profita. Nu înţeleg cum ar putea, dacă vedem că ritmurile de creştere a exporturilor au scăzut dramatic, dacă în primele 2 luni ale anului chiar am avut o scădere faţă de anul trecut. Deci, există nişte semnale că şi pe direcţia aceasta nu o ducem chiar bine sau chiar că lucrurile merg mai prost. De fapt, în martie s-a semnalat o anumită îmbunătăţire, dar oricum semnalele din primele 2 luni ne arată că nu avem chiar mari şanse de a profita de criza din Europa.”

Europa Liberă: Văd că sunteţi mai puţin optimist decât ministrul economiei, care tocmai spunea că Republica Moldova ar avea de câştigat. Care ar trebui să fie comportamentul corect al autorităţilor moldovene în faţa efectelor crizei?

Vlad Bercu:
„Autorităţile ar trebui să aibă nişte scenarii în primul rând, care ar include previziuni ale evoluţiei situaţiei şi acţiuni ce urmează a fi întreprinse. Situaţia de exemplu s-ar putea agrava, sau s-ar putea îmbunătăţi, vedeţi că există o mare incertitudine, se declară despre agravarea crizei în UE, dar deocamdată lucrurile sunt incerte, dar se mişcă înainte. În cazul acesta autorităţile trebuie să fie cu ochii pe evoluţia în UE şi să fie gata oricând să întreprindă acţiunile respective.

Europa Liberă: Unii analişti au pus deja în circulaţi termenul de euroghedon, prin analogie cu armaghedon. Mulţi se întreabă: Republica Moldova ar avea de suferit crunt, mai puţin în urma unui evoluţii proaste pentru moneda euro?

Vlad Bercu:
„Nu ştiu dacă efectele ar fi mai dramatice decât în ţările europene sau alte ţări, dar să nu uităm că 50 la sută din exporturile moldoveneşti sunt orientate spre UE, majoritatea investiţiilor vin din UE, companiile care activează pe piaţa Republicii Moldova sunt cu preponderenţă din UE. Deci, am putea resimţi o eventuală agravare a situaţiei din UE. Deşi şi în 2009 vorbind de companiile străine, companiile care vin din Europa şi îşi desfăşoară activitatea în Republica Moldova, niciuna, nici o companie - sau eu nu cunosc asemenea cazur -i, nu şi-a încetat activitatea în Republica Moldova. Sau au continuat bine mersi să activeze la noi.”

Europa Liberă: E vremea când cei care au flerul unui viitor prost sunt în mare căutare, pentru că intuirea a ceea ce va fi în viitor este o jumătate de soluţie deja. Care ar putea fi cele mai triste scenarii pentru R. Moldova?

Vlad Bercu:
„Să nu ne pomenim în situaţia din 2008, când Europa era cuprinsă de criză, autorităţile spuneau că pe Moldova nu o paşte nici o criză, că totul este bine şi am avut ceea ce am avut. Eu zic că nu ar trebui să fim prea pesimişti, nu ar trebui să fim optimişti, ar trebui să fim realişti. Să privim real lucrurile, să analizăm foarte bine şi zic să fim totdeauna gata să întreprindem acţiunile care ar atenua această criză. Este vorba în primul rând de autorităţi.”

Europa Liberă: Dle. Bercu, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG