Linkuri accesibilitate

Autoritățile strîng cureaua bugetarilor (Adevărul)


Legea privind egalitatea de şanse trebuie votată (Timpul).


Analizând câteva măsuri de austeritate despre care a aflat că ar fi intenţionate de guvern, „Adevărul” scrie că „confruntate cu probleme tot mai mari la capitolul acumularea de bani la buget, autorităţile strâng cureaua bugetarilor”. Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de modificări legislative în care propune să fie amânată pentru anul 2015 introducerea primei de 10% din salariul anual pe care ar fi trebuit s-o ridice funcţionarii publici”, menţionează autorul. Vor fi afectaţi de asemenea militarii, poliţiştii şi angajaţii din educaţie, se mai afirmă în articol. La fel, „una din modificările propuse de Ministerul Finanţelor se referă la diminuarea de la 50% la 30% a cotei defalcărilor la bugetul municipiului Chişinău de la plata impozitului pe venit de către persoanele juridice”.

Editorialistul Petru Bogatu scrie în „Jurnal de Chişinău” despre „un lucru ciudat”: „la început de mandat Vladimir Putin pe cât e de dur cu Occidentul, pe atât de bonom cu Republica Moldova”. Bogatu crede că referirile recente ale preşedintelui rus la Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană „vor trezi încă multe iluzii, şi la Chişinău, şi în capitalele europene”. Comentatorul ne îndeamnă însă să ţinem minte bine un lucru, că „Dmitri Rogozin e numit reprezentant prezidenţial pentru Transnistria pentru a pregăti recunoaşterea oficială a regiunii separatiste.”

Editorialistul Nicolae Negru de la aceiaşi publicaţie este preocupat de ceea ce numeşte noile „ostilităţi” între liderii AIE, reluate „după un „moratoriu” de câteva luni. Aceştia fac schimb de declaraţii nu tocmai prieteneşti, se pălmuiesc, metaforic vorbind, în public şi o fac cu pasiune, ca nişte abstinenţi care au rezistat prea mult timp înclinaţiilor naturale”. Referindu-se la nişte declaraţii în acest sens ale speakerului Marian Lupu, liderul PD, „ceva mai „inventiv” în exteriorizarea frustrărilor”, Negru apreciază că declaraţiile acestuia îndreptate împotriva liderului liberal-democrat, premierul Filat „contribuie mai curând la subminarea obiectivelor AIE, decât la întărirea PD”.

Directorul şi editorialistul ziarului „Timpul” Constantin Tănase, considerat în general foarte critic la adresa premierului Filat, acum menţionează că în problema legislaţiei antidiscriminare este „de partea lui Vlad Filat”. „Nu sar în apărarea premierului, dar Legea privind egalitatea de şanse trebuie votată - îţi astupi nasul, votezi şi mergi mai departe. Nevotarea ei va afecta nu imaginea lui Filat (sau a Alianţei), ci interesul a milioane de cetăţeni moldoveni care ar putea să-şi ia adio de la un regim liberalizat de vize pentru Europa. […] Punând în balanţă interesele unei minuscule minorităţi sexuale şi interesele a câtorva milioane de moldoveni, câştig de cauză trebuie să aibă milioanele. De aici trebuie să începem a dansa. Restul e demagogie…”, susţine dl Tănase.

Moldavskie Vedomosti” publică un articol despre situaţia femeilor în Republica Moldova. Autoarea, Vera Gemelinskaia, menţionează, între altele, că „în prezent salariul mediu al femeilor în Moldova constituie 28% din salariul bărbaţilor. Fiecare a patra femeie măcar o dată a fost victimă a violenţei în familie. […] În funcţiile de conducere, femeile pot fi numărate pe degete. În parlament sunt patru fracţiuni şi doar o femeie este preşedinte al uneia dintre acestea, sunt zece comisii parlamentare şi doar una are ca preşedinte o femeie, iar la 16 ministere doar o femeie este ministru”, precizează autoarea de la „Moldavskie Vedomosti”.
XS
SM
MD
LG