Linkuri accesibilitate

Nediscriminare sau egalitate de şanse?


Ministerul justiţiei se apără, spunând că noua redacţie a legii este expresia unui compromis politic intern, agreat şi de partenerii europeni.
Ministerul justiţiei se apără, spunând că noua redacţie a legii este expresia unui compromis politic intern, agreat şi de partenerii europeni.

Noua formulă a legii antidiscriminare nu-i mulțumește nici pe apărătorii drepturilor omului, nici pe adversarii lor.


Guvernul a publicat la sfârșitul săptămânii trecute o nouă formă a legii antidisciminare, rebotezată „Legea privind egalitatea de șanse”. Cum a fost primită noua variantă a unui act legislativ controversat, ne spune Liliana Barbăroșie.

Coaliţia nediscriminare, care întruneşte 13 organizaţii non-guvernamentale apărătoare a persoanelor discriminate, a condamnat noua redacţie a legii pe care guvernul se pregăteşte să o trimită în parlament. În viziunea ONG-urilor ce formează această coaliţie, faptul că din primul articol al noii variante au fost eliminate mai multe criterii, inclusiv cel legat de orientarea sexuală, acestea fiind menționate doar la capitolul egalității de drepturi pe piața muncii, transformă documentul în unul ineficient şi chiar discriminatoriu.

Solicitată de Europa Liberă, Marina Gălescu, secretarul de presă al coaliţiei, ne-a spus că această omitere înseamnă de fapt că autorităţile au acţionat exact contrar cerinţelor UE de a păstra minoritățile sexuale printre categoriile apărate contra discriminării:

„Sintagma „orientare sexuală” a rămas doar acolo unde e vorba de relaţii de muncă. Ceea ce este prea puţin, pentru că discriminarea pe acest criteriu are loc de fapt şi în cazul accesului la bunuri şi servicii, şi în învăţământ. Documentul este trunchiat, unele categorii vor rămâne neprotejate. Nu putem să-l acceptăm pentru că nu va exista”.

Reacţii critice la noua redacţie a legii au sunat şi din partea a două organizaţii internaţionale cu reprezentanţe la Chişinău, Amnesty International şi Organizaţia Naţiunilor Unite. Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut guvernului moldovean să-şi onoreze promisiunea de a apăra prin lege minoritățile sexuale împotriva discriminării, iar Amnesty International l-a acuzat chiar de lașitate în fața opozanților sintagmei „orientare sexuală”.

Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, se apără şi spune că noua redacţie a legii este expresia unui compromis politic intern, agreat şi de partenerii europeni:

„Noi putem să stăm cu un proiect ideal în sertar încă 4 ani de zile, sau să încercăm să ne mişcăm înainte. Această variantă este una despre care s-au făcut declaraţii că, mai mult sau mai puţin, va fi susţinută în parlament. Şi este coordonată cu Comisia Europeană. Iar schimbarea sintagmelor respective din articolul 1 în 7 nu înseamnă că categoriile date vor fim discriminate, pentru că există clauza generală de nediscriminare.”

L-am întrebat pe şeful Delegației Europene de la Chișinău, Dirk Schuebel, dacă în varianta ei actuală, legea răspunde aşteptărilor UE şi, prin urmare, poate fi acceptată:

„Eu cred că totul a fost spus deja. Este un compromis pe care l-am găsit şi cred că el poate fi suportat. Ni s-a cerut un sfat, l-am oferit şi cred că va lucra. ”

Episcopul Mitropoliei Moldovei de la Bălți, Marchel, care are reputaţia celui mai vocal şi vizibil reprezentant al Mitropoliei Moldovei, a spus astăzi că proiectul a fost modificat prea puțin ca să poată fi acceptat de biserică:

„Noul proiect cu nimic nu rămâne în urmă faţă de cel al antidiscriminării. Şi el este purtător al duhului homosexualizator, distrugător al moralităţii. Este evident pentru noi că după votare, se va încerca din nou să se introducă sintagma înapoi în lege.”

Legea, care este una din două restanţe esenţiale în negocierea regimului liberalizat de vize cu UE, ar urma să intre în curând în dezbatere parlamentară, la un an de la o primă încercare eşuată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG