Linkuri accesibilitate

„Indexul suspiciunilor de opere plagiate”


Astăzi: ministrul român al educației Ioan Mang.

În România exista la adresa plagiate.ro un site intitulat „Indexul suspiciunilor de opere plagiate”, aflat in proprietatea Asociatiei Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) de la Cluj. Sint publicate aici 29 de titluri de lucrari academice in care exista bucati mai mari sau mai mici de texte plagiate puse fata in fata cu sursele lor originale: articolele sau cartile din care au fost luate. Copierea unor fragmente sau chiar a unor lucrari integrale de catre universitarii români a devenit un fenomen din ce in ce mai greu de controlat, cu atit mai mult cu cit el a fost incurajat de cresterea numarului de facultati private care aveau nevoie de cadre didactice. Potrivit legii Educatiei din România nu pot fi lectori universitari, conferentiari sau profesori cei care nu au obtinut titlul de doctor si care nu au suficiente articole publicate in reviste academice de prestigiu. Or, pentru a satisaface aceste criterii cit mai repede tot mai multi dintre cei care tineau sa urce pe scara ierarhica a universitatilor au gasit aceasta scurtatura oferita de internet: plagiatul imediat, fara nici un efort, prin asa numita operatiune copy & paste.

Ioan Mang (foto: Daniel Mihăilescu, AFP)
Ioan Mang (foto: Daniel Mihăilescu, AFP)
Ministrul roman al Educatiei Ioan Mang acuzat de plagiat este profesor de ingineria calulatoarelor la Universitatea din Oradea din 2003 si a urcat progresiv in cariera, incepind din 1990 in paralel cu cresterea in ierarhia de partid a socialistilor. De la inceputul acestei saptamini de cind a fost numit ministru al Invatamintului, Ioan Mang a fost acuzat de plagiat pentru sapte lucrari, din cele 80 trecute in CV-ul sau. Una dintre cercetarile publicate de ministrul roman al Educatiei intr-o revista din Ucraina este chiar o copie gresita postata pe internet din gresala de un expert taivanez, care a confirmat furtul intelectual, dar s-a mirat ca un specialist din acelasi domeniu a putut sa o copieze fara sa o citeasca sis a vada erorile cuprinse acolo. Mai multi cercetatori cunoscuti in lumea informaticii au confirmat plagiatele, cele mai multe semnate de ministrul roman al Educatiei impreuna cu sotia sa. Consiliul National de Etica il verifica de Ioan Mang, dar premierul Victor Ponta a cerut si expertiza Academiei Romane. Oficialul roman a negat deocamdata toate acuzatiile, dar nu a respins posibilitate demisiei.

Potrivit Legii referitoare la dreptul de autor si drepturile conexe, plagiatul poate fi pedepsit cu inchisoare de la 3 la 5 ani.

In 2003 un alt caz de plagiat a dus la demisia ministrului de atunci al Sanatatii Mircea Beuran. Profesor universitar si medic, Beuran a fost acuzat ca lucrarea sa „Ghidul medicului de garda” era o simpla traducere. Dupa ancheta facuta de Colegiul Medicilor acesta si-a pierdut in acelasi timp functia de profesor universitor si de ministru, dar a cistigat apoi procesul in justitie si s-a reintors la catedra.

Intre timp justitia autohtona este mai solida, iar standardele de integritate au crescut in Romania, de aceea nu este foarte clar de ce socialistii romani treneaza acest caz care circula deja in lumea stiintifica internationala. Este al doilea ministru al Educatiei pe care socialistii s-ar putea sa fie nevoiti sa-l retraga dupa doar doua saptamini de la nominalizarea lui Victor Ponta ca premier.
XS
SM
MD
LG