Linkuri accesibilitate

Un fost ofițer CIA despre pericolele la adresa securității naționale a SUA


Logo-ul programului CBS „60 Minutes”
Logo-ul programului CBS „60 Minutes”

Rețelele de spionaj infiltrate și grupările al-Qaeda din nordul Africii desemnate pe primul plan.


Intr-un interviu acordat emisiunii de televiziune „60 de minute” a canalului CBS, un fost ofiter CIA sub acoperire se refera la pericolele la adresa securitatii Statelor Unite. Care sint acestea? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ofiterul intervievat de emisiunea „60 de minute” este Hank Crumpton, fost director adjunct al Centrului anti-terorism al Agentiei Americane pentru Informatii si Contrainformatii, CIA.

Fostul agent a spus ca in prezent sint mai multi spioni in America decit in anii razboiului rece. In calitate de sef al Diviziei pentru Resurse Nationale a CIA, Crumpton a coordonat operatiuni anti-terorism, in Statele Unite. El spune ca anumite tari ale lumii, in special China au retele sofisticate si agresive de colectare de informatii, in America. Fostul agent sub acoperire considera ca numarul mare de spioni, care actioneaza pe teritoriul american reprezinta o problema de securitate nationala, extrem de periculoasa.

De asemenea, Crumpton crede ca un alt pericol serios este Al Qaeda, in special factiunile care opereaza in Nordul Africii. „Sint ingrijorat de al-Qaeda in Yemen, o tara in prezent divizata si vulnerabila” - a declarat ofiterul american. El a spus ca reteaua terorista este de asemenea periculoasa in Magrebul Islamic si in Somalia. „Acelea sint locurile in legatura cu care as fi ingrijorat” - a spus Crumpton. El crede ca al-Qaeda ar putea prinde cheag din nou si in Afganistan, daca fortele americane vor fi retrase prea repede. Fostul ofiter CIA crede ca pe de o parte America a facut greseli in Afganistan si, pe de alta parte, situatia e inrautatita de faptul ca la conducerea acelei tari este un guvern corupt si fara credibilitate.
XS
SM
MD
LG