Linkuri accesibilitate

Iulia Timoşenko iese din greva foamei


Iulia Timoşenko
Iulia Timoşenko

Fostul premier ucrainean a fost transferată la un spital din Harkov, unde va începe un tratament sub supravegherea unui medic german.


Autoritățile penitenciare ucrainene au transferat-o astăzi pe Iulia Timoșenko la un spital din Harkov unde va renunța la greva foamei începută cu aproape trei săptămâni în urmă. Din cauza tratamentului aplicat în închisoare fostei șefe a guvernului ucrainean, numeroși lideri europeni au refuzat să meargă la un summit în Ucraina iar autoritățile au fost nevoite să-l anuleze.

Avocatul Iuliei Timoșenko și fiica acesteia au declarat că fosta șefă a guvernului condamnată pentru abuz de putere urmează să înceteze greva foamei sub supravegherea unui medic german ca să poată începe tratamentul pentru durerile de spate.

Evhenia Timoșenko a declarat marți că mama sa, dacă este transferată la spital astăzi, va înceta greva foamei la cererea doctorului ca să poată începe tratamentul. „Dacă durerea de spate nu este tratată, ea riscă să nu mai poată merge”, a spus Evhenia Timoșenko.

Într-o declarație oficială, autoritățile penitenciare ucrainene au spus astăzi că Iulia Timoșenko a fost transferată la spitalul feroviarilor din Harkov în apropiere de închisoarea unde-și ispășește cei șapte ani de detenție. Declarația spune că Timoșenco este însoțită de o echipă de medici din care face parte și doctorul german Lutz Harms.

După ce a vizitat-o ieri în închisoare, Harms a spus că Timoșenko a acceptat transferul la un spital ucrainean, în ciuda refuzului inițial și insistențelor de a fi internată în Germania.

Oleksandr Plahotniuk, avocatul fostei șefe a guvernului, declara marți jurnaliștilor în fața închisorii de la Harkov că, din cauza aflării îndelungate în greva foamei starea sănătății clientei sale s-a înrăutățit.

Avocatul a spus că tensiunea sângelui și temperatura Iuliei Timoșenko au scăzut semnificativ. Când îi fusese luată ultima dată, avea temperatura de 35.7, a spus avocatul.

În vârstă de 51 de ani, Iulia Timoșenko a început greva foamei la 20 aprilie pentru a protesta față de maltratările la care ar fi supusă în închisoare. Ea s-a plâns de dureri puternice de spate cauzate probabil de o hernie de disc încă de la proces și condamnarea sa în octombrie 2011. Respinge categoric acuzațiile de abuz de putere pe când conducea guvernul și spune că este victima persecuțiilor politice ale președintelui
Viktor Ianukovici, la fel ca alți membri ai fostului său guvern.

Marți, autoritățile ucrainene au fost nevoite să suspende un summit al liderilor central și est europeni plănuit pentru sfârșitul săptămânii la Ialta. Numeroși președinți europeni au spus că boicotează summit-ul din cauza tratamentului aplicat în închisoare Iuliei Timoșenco.

În afară de aceasta, un număr tot mai mare de demnitari europeni, inclusiv membrii Comisiei Europene au spus că vor boicota meciurile jucate în Ucraina din finala campionatului european de fotbal Euro 2012. Cazul Iuliei Timoșenko a fost invocat de Uniunea Europeană și atunci când a amânat la sfârșitul anului trecut finalizarea acordului de asociere cu Ucraina.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG