Linkuri accesibilitate

„Tinerii mai citesc dar cărţi propriu-zis prea puţin”


Alexandru Firuș este un tînăr de origine română din Petroşani, care îşi face studiile la Universitatea Justus Liebig din Germania.


Alexandru Firuș este acum în Republica Moldova pentru un stagiu la Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova și a fost intervievat de Alla Ceapai.

Alexandru Firus: „Dacă vreau să mă liniştesc, să mă relaxez citesc o carte, un roman clasic sau ceva de beletristică, dacă am aşa o perioadă în care sunt mai activ în domeniu de care mă ocup eu – politică, istorie, e clar că aşa ceva citesc. Eu cred că sunt destul de mulţumit de cât citesc la momentul de faţă.”

Europa Liberă: Cât de mult citesc tinerii din România?

Alexandru Firus:
„Nu prea par să citească mai ales noile generaţii. Există aşa un interes pentru ceea ce se petrece în lume, poate în literatură mai de specialitate, există poate şi un interes şi pentru beletristică, dar nu probabil cum era pe vremuri, tot timpul părinţii compară că pe vremea lor se citea mult. Sigur nu este ca atunci, dar nu există nici mediu probabil pentru o viaţă culturală mai activă la nivel de tânăr student, elev. Şi nu există modele care poate să încurajeze acest lucru. Probabil că tinerii mai citesc, se mai informează din internet foarte mult, dar cărţi propriu-zis - prea, prea puţin.”

Europa Liberă: Din câte au auzit în România au loc diverse schimburi de cărţi şi alte activităţi care să motiveze într-un fel tinerii să citească, ce ai putea să nu spui despre aceste activităţi?

Alexandru Firus:
„Da, se întâmplă mai mult la nivel privat, există diferite locuri unde oamenii pasionaţi de citit, de cultură se adună şi interacţionează pe diferite teme, este un fel de reţea socială, dar nu pe internet, oamenii se adună propriu-zis, discută pe ce au mai citit, vin cu cărţi de acasă, vin şi alţii de acasă, fac schimburi de cărţi, se mai cunosc, mai beau un ceai, o cafea. Este o modalitate bună atât de a te integra în viaţa culturală, mai ales pentru cei nou veniţi şi de a cunoaşte şi alţi oameni interesaţi, pasionaţi de citit.”
XS
SM
MD
LG