Linkuri accesibilitate

Beciurile de la Cricova vor ajunge în China


Gong Yi
Gong Yi

Un interviu cu Gong Yi, preşedintele companiei „Malul de Aur" ce-şi propune să investească în „reproducţia” Cricovei 100 de milioane de dolari.


O companie chineză vrea să reproducă integral faimoasele pivniţe moldoveneşti de la Cricova pentru a atrage turiştii. Valentina Ursu a stat de vorba cu Gong YI, preşedintele companiei „Malul de Aur", care-şi propune să investească în acest proiect 100 de milioane de dolari.

Europa Liberă: S-ar putea ca beciurile de la Cricova să ajungă în China şi această reproducţie a lor va costa o sută milioane de dolari. Renumitele beciuri de la Cricova ar putea fi reproduse în provincia Chongqing, pe malul râului Yangtza. Am înţeles că pentru început un milion de sticle de vin ar putea să fie livrate companiei chineze Malul de Aur.

Gong Yi: „Suntem foarte bucuroşi că anume în anul în care celebrăm 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice am reuşit să semnăm acest contract foarte important împreună cu preşedintele companiei Cricova, domnul Bodiu, şi în prezenţa ministrului Agriculturii, domnul Bumacov, şi viceministrului Agriculturii din China. Vă asigur că şi Guvernul republicii Populare Chineze a acordat o mare atenţie semnării acestui contract. Cooperarea în domeniul viticulturii şi vinificaţiei dintre Moldova şi China este doar primul pas. Compania noastră doreşte să găsească alte domenii de cooperare şi de investiţii în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, Dumneavoastră reprezentaţi compania asiatică, care aţi încheiat cu partenerii din Moldova un contract, cu Combinatul de vinuri Cricova, cu scopul de a importa un milion de sticle cu vin moldovenesc. De ce aţi insistat ca anume acest combinat Cricova, copia lui, să existe şi în Republica Populară Chineză?

Gong Yi: „China este o piaţă foarte mare, inclusiv are o piaţă mare în domeniul turismului. Am înţeles foarte bine că Moldova are cele mai bune vinuri de pe planetă şi am văzut că beciurile din Cricova sunt o minune, pe care Moldova poate s-o prezinte lumii întregi, inclusiv chinezilor. Noi avem un proiect foarte interesant în domeniul turismului, amplasat pe râul Albastu, pe Yangtza în China, în care am investit peste o sută de milioane de dolari, unde vrem să amplasăm această mini-copie a beciurilor Cricova din Moldova. Planul nostru concret este să importăm vinul din Moldova şi să facem o copie a beciurilor din Cricova în China, pe malul râului Yangtza şi să atragem turiştii din China să cunoască şi mai mult Republica Moldova.”

Europa Liberă: O Cricova în China, în cât timp?

Gong Yi: „Primul pas în cooperarea noastră a fost efectuat în cadrul vizitei mele actuale în Republica Moldova, prima tranşă de import, de peste 200 de mii de sticle de la Cricova va fi efectuată în viitorul apropiat. După aceea urmează să invităm un grup de designeri din Republica Moldova, care să ne ajute să facem o copie cât mai exactă a beciurilor Cricova în China.”

Europa Liberă: Până atunci unde depozitaţi sticlele? Sau deja le şi puneţi pe piaţă?

Gong Yi: „Prima tranşă de import n-o să fie amplasată în beciuri. O să fie mai întâi comercializată ca să facem publicitate tot pentru viitorii turişti, care vor veni la mini-Cricova din China.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc un interviu, pe care Dumneavoastră l-aţi acordat Europei Libere acolo, în China, şi spuneaţi că aţi fi disponibil să cumpăraţi absolut tot ce se află acolo. Mai rămâneţi la această idee?

Gong Yi: „Nu dorim totuşi să lăsăm moldovenii fără vinurile vestite din Cricova, de aceea n-o să fim atât de agresivi. O să împărţim frăţeşte bogăţia, pe care o aveţi voi, moldovenii, în China. Vreau să spun că scopul nostru nu este să facem doar business pur şi dur – am importat un container şi am uitat. Noi vrem prin intermediul mini-Cricova din China să promovăm imaginea Republicii Moldova în China. Şi vrem ca chinezii cu timpul să vrea să viziteze şi adevăratele beciuri din Cricova, care se află în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Până nu demult chinezii nu erau foarte mari amatori de a consuma alcool, în deosebi vinuri. Ştiu că insistaţi şi pe o cultură a consumului de băuturi, îndeosebi a vinului.

Gong Yi: „Informaţia că la chinezi nu le place vinul este puţin învechită. Vreau să vă spun că piaţa chineză de vinuri creşte în fiecare an cu paşi gigantici. La momentul de faţă chinezul nu mai preferă votca de orez sau o bere ieftină, dar preferă un vin de calitate, un vin din struguri.”

Europa Liberă: Dumneavoastră care vin v-a plăcut mai mult aici în Moldova?

Gong Yi: „Am gustat şi vinuri albe, şi vinuri roşii, şi şampanie, dar chinezii preferă vinul roşu sec. De data asta am făcut o comandă de diverse tipuri de vinuri, care includ şi vinuri roşii seci, şi albe, şi şampanie.”

Europa Liberă: Altă dată, mai în glumă, mai în serios se zicea că dacă fiecare chinez ar consuma măcar câte o sticlă de vin moldovenesc, atunci Republica Moldova nu ar mai avea probleme la capitolul exporturi de vinuri.

Gong Yi: „Credem că asta este realizabil, fiindcă într-adevăr piaţa Chinei în domeniul vinului este foarte mare la momentul de faţă.”

Europa Liberă: Cu ce gânduri mergeţi acum în China?

Gong Yi: „Mă întorc în China şi o să le spun la toţi prietenii mei că Moldova este o ţară deosebit de frumoasă, cu oameni frumoşi. Dar o să le mai spun prietenilor mei businessmeni, că în Moldova sunt foarte multe posibilităţi de cooperare comercial-economică.”

Europa Liberă: Este atractivă această zonă pentru investiţiile chinezeşti?

Gong Yi: „Am observat că nu valorificaţi toate posibilităţile pe care le aveţi aici în Moldova. Am deja foarte multe planuri de viitor. Consider că domeniul turismului este subestimat până la momentul de faţă între Moldova şi China. Putem face împreună diverse produse, pe care să le exportăm în continuare în Europa. Am mai multe planuri, pe care o să le dezvălui pas cu pas.”
XS
SM
MD
LG