Linkuri accesibilitate

Grecia, un pericol pentru NATO


Syriza, coalitia stângii radicale, a devenit al doilea partid din noul parlament grec, Partidul Comunist Grec, de natura afişat stalinistă, a obtinut peste 8%, iar la capatul celalalt al spectrului politic formatiunea neo-nazista Khrysi Avgi, Zorile Aurit
Syriza, coalitia stângii radicale, a devenit al doilea partid din noul parlament grec, Partidul Comunist Grec, de natura afişat stalinistă, a obtinut peste 8%, iar la capatul celalalt al spectrului politic formatiunea neo-nazista Khrysi Avgi, Zorile Aurit

Rezultatul alegerilor din Grecia reprezinta o amenintare nu doar pentru coeziunea UE, sau pentru viitorul monedei europene, ci si pentru NATO. Ingrijorarea nu a fost inca formulata oficial in capitalele Aliantei, insa importanta votului extremist, atat de stanga cit si de dreapta, in alegerile de duminica din Grecia, nu prevesteste nimic bun pentru rolul Greciei in NATO.

Relatia Greciei cu NATO a avut intotdeauna o natura speciala. Grecia a fost primita in NATO in 1952 simultan cu Turcia, principalul motiv fiind acela de a evita un conflict militar intre aceste doua tari. Rationamentul a tinut, si intr-adevar un conflict a fost evitat, desi in 1974 Grecia si-a retras fortele din comandementul militar integrat al Aliantei, in urma invadarii Ciprului de Nord de catre Turcia. Grecia a fost reprimita in structurile militare integrate ale NATO in 1980, dupa ce Turcia si-a ridicat obiectiile. Eterna ostilitate dintre Grecia si Turcia arata insa care a fost rolul stabilizator al Aliantei Nord Atlantice in Europa.

Rezultatul alegerilor din Grecia le da acum fiori strategilor occidentali. Syriza, coalitia stangii radicale, a devenit al doilea partid din noul parlament grec, insa in afara de asta Partidul Comunist Grec, de natura afisat stalinista, a obtinut peste 8% din voturi, iar la capatul celalalt al spectrului politic formatiunea neo-nazista Khrysi Avgi, Zorile Aurite, a obtinut 7%. Zorile Aurite, partid care are drept logo o svastica stilizata si o doctrina nationalist-ocultista apropiata de cea practicata de magicienii din jurul lui Hitler (asta intr-o tara care a suferit enorm de pe urma nazismului), este la fel de anti-occidental ca si comunistii stalinisti, iar liderul partidului Nikolaos Mihaloliakos a anuntat deja ca in Grecia a venit „timpul terorii pentru tradatorii neamului“.

Grecia nu a fost niciodata unul din membrii NATO pe care Alianta stia ca poate conta. Foarte bun client pe pietele armamentului (desi nu atat de bun pe cat e Turcia), Grecia a fost insa mai putin utila atunci cand au trebuit trimise trupe in Afganistan, iar inainte de asta simpatia sa pentru Serbia lui Milosevici a pus chiar probleme de coordonare si de credibilitate in cadrul Aliantei.

Dat fiind rezultatul alegerilor, se pune evident intrebarea cine va reprezenta Grecia la reuniunea la vîrf NATO de luna aceasta de la Chicago, unde se va discuta printre altele securitatea vechiului continent, pe fundalului inceperii unui nou razboi rece cu Rusia lui Putin, nemultumita de instalarea in Europa a scutului anti-rachetã despre care Kremlinul spune ca e indreptat impotriva Rusiei.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG