Linkuri accesibilitate

Noul guvern de la Bucureşti faţă în față cu măsurile de austeritate


Noul premier al României, Victor Ponta.
Noul premier al României, Victor Ponta.

Obiectivele României încep să se schimbe, urgentele nu mai ţin de avansul ţării spre Occident, ci de aşa numita „echitate socială”.


În România noile autorităţi de centru-stânga trebuie să ajungă la o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional în legătură cu politicile financiare viitoare. Anterior preluării puterii, opoziţia social-democrată şi liberală s-a pronunţat ferm pentru renunţarea la măsurile de austeritate impuse de fostele guverne de centru-dreapta. Despre ce ar putea conţine scrisoarea de intenţie a autorităţilor de acum de la Bucureşti cu FMI, mai multe de la Sabina Fati:

Noul guvern de centru-stinga din Romania incearca sa tempereze masurile de austeritate negociate de fostul cabinet de dreapta cu Fondul Monetar International (FMI). Modificarea scrisorii de intentie cu FMI se afla in fruntea listei de subiecte a primei sedinte a noului guvern, iar primele negocieri arata ca expertii Fondului au fost de acord cu o relaxare a deficitului bugetar pe 2012 de la 1,9 la suta la 2,2. Doar in acest fel, adica facind noi imprumuturi, pot fi crescute salariile bugetariilor romani si pot fi multumiti pensionarii. Primele negocieri purtate de noul premier socialist Victor Ponta arata ca lefurile angajatilor vor creste de la 1 iunie cu 8 la suta, iar din decembrie cu 15 la suta. In acelasi timp se pare ca in noua scrisoare de intentie cu FMI si pensionarii carora le-au fost retinuti incepind cu 1 ianuarie 2011 bani pentru asigurarile de sanatate 5,5 la suta lunar vor primii acesti bani inapoi. Luna trecuta, Curtea Constitutionala a declarat ilegala aceasta retinere, iar premierul socialist Victor Ponta a promis sa returneze acesti bani printr-un act normativ adoptat in prima sedinta de guvern. Executivul roman a negociat cu Fondul ca banii retinuti pensionarilor sa le fie returnati in 16 transe, corespunzatoare celor 16 luni anterioare in care toti cei care aveau pensii mai mari de 750 de lei au platit contributii pentru asigurari sociale si de sanatate. Pentru cei care aveau retributii mai mici a platit statul aceste constributii.

De asemenea, unele termene prevazute pentru privatizarile convenite deja cu FMI vor fi aminate, iar altele anulate. Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu a declarat, de pilda, ca nu este o urgenta vinderea pe bursa a pechetului de 10 la suta din actiunile pe care statul roman le detine la Petrom, in vreme ce ministrul Transporturilor, Ovidu Silaghi nu este de acord cu trecerea in proprietate privata a CFR Marfa, asa cum fusese negociat. Totusi in ceea ce priveste compania aeriana autohtona, TAROM noul guvern pare mai favorabil privatizarii totale, decit vinderii unui pachet de actiuni, cum stabilise fostul guvern cu FMI.

Vor fi si alte modificari, dar noul premier roman Victor Ponta a declarat ca pentru aplicarea programului sau de guvernare nu sint necesare cheltuieli care sa duca la cresterea deficitului bugetar la peste 3%.

Pe de alta parte, ministrul de Finante, Florin Georgescu a tinut sa spuna ca tinta de aderare a Romaniei la zona euro, prevazuta pentru 2015, este prea optimista, iar termenul va fi stabilit abia dupa alegerile generale programate pentru sfirsitul lunii noiembrie.

Asadar, odata cu venirea coalitiei de centru-stinga la putere, obiectivele Romaniei incep sa se schimbe, urgentele nu mai tin de avansul tarii spre Occident, ci de asa numita „echitate sociala” prin care in mod traditional socialistii incetinesc reformele din toate domeniile si distribuie un buget mic spre mai multe categorii sociale, eventual prin marirea deficitului bugetar.

Politigraf

XS
SM
MD
LG