Linkuri accesibilitate

François Hollande și Statele Unite


Observatorii nu cred că raporturile franco-americane se vor înrăutați.


Ce inseamna schimbarea de conducere din Franta pentru Statele Unite? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Imediat dupa ce Nicolas Sarkozy, considerat pro-american, a fost infrint in alegerile prezidentiale din Franta, s-au facut auzite semnale de alarma. Retorica de campanie a invingatorului, François Hollande daduse de inteles ca acesta nu este de acord cu intelegerile fiscale, care stau la baza noii arhitecturi economice europene, menita sa apere moneda unica, euro. Aceasta se incadreaza in tendinta generala a recentului weekend electoral, care, din Franta pina in Grecia a parut sa indice ca populatiile s-au saturat de masurile de austeritate. Dar Germania, motorul economic european continua sa le sustina.

In plan economic, Hollande poate gasi ecou la Washington, unde administratia a impulsionat economia in citeva rinduri, asa cum vrea si presedintele ales al Frantei. Dar ce se va intimpla cu celelalte politici, unde Sarkozy sprijinea administratia Obama, cum ar fi prezenta fortelor franceze in Afganistan. François Hollande a dorit ca lumea sa afle ca vorbeste engleza chiar mai bine decit predecesorul sau si ca nu intentioneaza sa-i dea lui Obama batai de cap, in chestiunea afgana si altele de aceasi natura.

Noul presedinte socialist al Frantei urmeaza sa se intilneasca cu Barack Obama saptamina viitoare, inainte de summiturile G8 si NATO. „Voi reafirma independenta Frantei, fara sa ii creez probleme lui Barack Obama” - a spus Hollande. El promisese in campanie sa retraga cei 3.600 de militari francezi pina la sfirsitul anului. Dupa alegere el a spus ca o va face dar in cooperare cu aliatii NATO. La Casa Alba, purtatorul de cuvint Jay Carney nu a pus accent pe zonele de neintelegere, tinind sa scoata in evidenta relatia trainica dintre Franta si Statele Unite, care continua sa ramina vitala pentru securitatea americana.

Observatorii nu cred ca raporturile franco-americane se vor inrautati pina la nivelul anterior razboiului din Irak, cind ostilitatea devenise evidenta. Alegerea lui Sarkozy a reparat relatia atunci, acesta avind chiar o vizita de stat in 2007, in Statele Unite. Hollande a spus intr-un interviu ca un presedinte francez trebuie sa inteleaga engleza, adaugind insa „Cind am luat parte la summituri in Europa, mi s-a parut uneori nepotrivit sa aud prieteni - români, polonezi, portughezi, italieni uneori - vorbind engleza”. Hollande a tinut sa aminteasca ca presedintele Obama este la rindul sau intr-un an electoral ale carui rezultate sint de mare importanta pentru lumea intreaga. Daca Obama pierde, Hollande va lucra cu Mitt Romney, care vorbeste foarte bine franceza, fiind in tinerete misionar mormon in Franta.
XS
SM
MD
LG