Linkuri accesibilitate

Preşedintele Timofti şi „istericalele anti-româneşti” (EvZ)


România, o excepţie în spaţiul european (România liberă)


In editia de weekend a ziarului Evenimentul zilei, Florian Bichir comenteaza importanta interviului acordat cotidianului de presedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, cu prilejul vizitei sale oficiale la Bucuresti. Jurnalistul apreciaza intelepciunea cu care liderul de la Chisinau a discutat despre posibila unire a tarii sale cu „patria-mama”. Comentatorul compara pozitia lui Timofti cu, citam, „istericalele anti-romanesti ale unuia precum Vladimir Voronin”- am incheiat citatul. Autorul articolului reaminteste ca saptamana viitoare se vor implini 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Rusia si adauga ca, in acest context, interviul acordat de seful statului moldovean capata o insemnatate aparte.

Sunt in presa de astazi si comentarii legate de rezultatul alegerilor prezidentiale din Franta. In Romania libera, Cristian Campeanu evoca un text-avertisment, care identifica riscurile asumate de Franta prin optiunea sa pentru socialistul Francois Hollande. Acest text a fost initiat de un roman: economistul Florin Aftalion, care traieste in Franta, si a fost publicat in Wall Streret Journal, purtand si alte douazeci de semnaturi de economisti francezi cunoscuti. Editorialistul Romaniei libere face si o comparatie intre situatia Frantei si a Romaniei, gasind destule similitudini. Practic, in opinia sa, analiza economistilor francezi s-ar potrivi la fel de bine si Romaniei, care a schimbat un guvern de dreapta cu o coalitie dominata de stanga.

Tot in Romania libera, un documentar care foloseste informatii colectate de Mediafax prezinta Romania ca pe o exceptie in spatiul european, unde mai multi sefi de stat si de guvern, reprezentand partide de dreapta, au trebuit sa paraseasca puterea in favoarea unor reprezentanti ai stangii. Cum se face ca Traian Basescu rezista inca la conducerea Romaniei? Articolul nu da neaparat un raspuns, dar citeaza Associated Press cu observatia ca Basescu este perceput ca un „lider puternic intr-o perioada de criza”. Se remarca de asemenea ca si Polonia poate constitui o exceptie, doar ca economia ei nu a fost atinsa de recesiune, in timp ce presedintele Romaniei a fost reales pentru un al doilea mandate chiar in 2009, cand economia a inregistrat o cadere severa de 7% din PIB.

Editorialul ziarului Evenimentul zilei este semnat de Sebastian Lazaroiu, si incearca sa demonstreze ca guvernul Uniunii Social-Liberale (format din social-democrati, liberali si conservatori) nu este perceput de catre romani ca o reala schimbare. Cel putin asa indica primele sondaje. Doar masura in care premierul Victor Ponta va rezista tendintelor de restauratie, orgoliilor si competitiei interne, ca si coruptiei institutionalizate va face ca USL sa fie identificat drept forta a schimbarii. Or, pentru asta este nevoie de fapte. Editorialistul ridica insa aceeasi stacheta si pentru fostul partid de guvernamant, Partidul Democrat Liberal, trecut acum in opozitie.
XS
SM
MD
LG