Linkuri accesibilitate

A treia învestire a lui Vladimir Putin la Kremlin în cifre


Tradiții instituite la Kremlin de zece ani încoace.

La Moscova a avut loc ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin pentru un al treilea mandat de preşedinte al Federației Ruse. Concomitent cu celebrarea fastuoasă de la Kremlin, 120 de protestatari (între care şi unul din liderii opoziției, Boris Nemțov) au fost arestați luni în capitala rusă, în timp ce organizau manifestații de protest anti-Putin neautorizate. Corespondentul Europei Libere Tom Balmforth aruncă o privire mai puțin convențională asupra acestei inaugurări şi asupra unor tradiții pe care prezența lui Putin la Kremlin le-a creat din 2000 încoace. „Inaugurarea lui Putin în cifre”, o relatare rezumată de Lucian Ştefănescu.

3 - numărul sălilor de bal de la Marele Palat al Kremlinului unde a avut loc opulenta ceremonie de inaugurare. Oficialitățile de la Kremlin au început tradiția folosirii sălilor Georgievski, Aleksandrovski şi Andreievski la 7 mai 2000, când Putin a depus primul său jurământ în calitate de preşedinte al Federației Ruse. Înainte de asta, Boris Elțîn a fost învestit în 1991 şi 1996 în ceremonii mai degrabă anoste la Palatul Congreselor de la Kremlin, unde aveau loc pe vremuri congresele PCUS.

6 - numărul anilor noului mandat al lui Putin la Kremlin. Preşedintele Dmitri Medvedev care părăseşte funcția de şef al statului după patru ani, a extins mandatele prezidențiale de la patru la şase ani, ceea ce înseamnă că Putin, mentorul său, va domni pînă în 2018, şi eventual pînă în 2024, dacă e reales. Imediat după ce a depus jurământul luni, Putin l-a desemnat pe Medvedev prim-ministru.

10 - numărul anilor cognac-ului rusesc de pe meniul banchetului de la învestire. Organizatorii au ales doar specialități ruseşti. Pe lista de vinuri se află soiruile ruseşti Pinot Aligote Selections Chateau le Grand Vostok 2009, şi Arbau-Dyurso „şampanskoe” 2008. Meniul începe cu un
Vladimir Putin la ceremonia din sala Andreievski de la Kremlin, 7 mai 2012
Vladimir Putin la ceremonia din sala Andreievski de la Kremlin, 7 mai 2012
antreu de scoici în clătite de legume cu sos alb de ciuperci, peşte negru de mare cu salată, rulouri de rață pane rosmarin în sos cornelian de cireşe, salată de fructe de mare şi puree de avocado. Între antreurile calde se află şi crab Kamceatka cu ratatouille şi lapte de cocos capuccino. La felul principal, oaspeții pot să guste între altele steak de sturion cu legume în sos de şampanie.

„Astăzi intrăm într-un nou stagiu al dezvoltării naționale. Avem de rezolvat sarcini noi. Anii care vin sînt decisivi pentru deceniile care vor urma.”, a spus Putin în discursul său de învestire.

63,6 - procentul voturilor obținute de Putin la alegerile din 4 martie 2012. În 2000 a obținut 53 la sută, în 2004 72 de procente. Medvedev a fost ales în 2008 cu 70 la sută din voturi.

1996 - ultimul an în care la ceremonia de învestire a preşedintelui rus au fost invitați lideri de peste hotare. Singurii străini de marcă de pe lista oaspeților de anul acesta sînt fostul cancelar al Germaniei Gerhardt Schroeder şi fostul premier al Italiei Silvio Berlusconi, amândoi invitați în calitate d eprieteni personali ai lui Putin.

3.000 - numărul oaspeților care s-au aflat în cele trei somptuase săli de bal ale Kremlinului la ceremonia de învestire. Între ei: membrii Consiliului Federației, Camera Superioară a parlamentului moscovit, deputații din Duma de Stat, judecătorii Curții Constituționale, şefii misiunilor diplomatice, reprezntanți guvernamentali şi ai organismelor puterii federale. şi reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe.

5.000 - costul în ruble (echivalentul a 170 de dolari) al fiecărei medalii comemorative dăruite oaspeților cu acest prilej, un cost total de 10 milioane de ruble (adică 340.000 de dolari) pentru plătitorii de taxe ruşi.

25-3000 - numărul oamenilor întemnițați despre care se spune că liderul naționalist Vladimir Jirinovski ar fi vrut să fie amnistiați cu ocazia învestirii. La fel cum a propus într-un proiect de lege din 2008, înaintea învestirii lui Medvedev,
Trupa punk Pussy Riot(de la stînga la dreapya) Ekaterina Samusevici, Nadejda Tolokonnikova and Maria Aliohina, la un tribunal din Moscova, 19 aprilie 2012
Trupa punk Pussy Riot(de la stînga la dreapya) Ekaterina Samusevici, Nadejda Tolokonnikova and Maria Aliohina, la un tribunal din Moscova, 19 aprilie 2012
Jirinovski vrea ca acei condamnați pentru delicte minore, care îu sub 18 ani, femeile gravide, sau mamele cu copii mici să fie eiberați din închisoare. Se relatează că pe lista de anul acesta s-ar afla membrele trupei punk de opoziție Pussy Riot, aflate în arest preventiv, şi Tatiana Osipova unui membru al opoziției condamnată pentru deținere de droguri, dar care susține că i-au fost puse în buzunar de poliție. Cu toate acestea, proiectul de lege din 2008 nu s-a soldat cu nimic, şi e foarte posibil să se întîmple acelaşi lucru şi cu cel de anul acesta din moment ce inițiativa nu a fost discutată serios în parlament.

1 milion - numărul protestarilor pe care opoziția ar fi vrut să-i scoată pe străzi duminică 6 mai, pentru a spune cu voce tare că nu recunosc legitimitatea lui Putin ca preşedinte. De fapt, Marşului Milionului organizat de opoziție a dorit să strângă suta de mii de protestatari anti-Kremlin, cum s-a întîmplat în decembrie 2011. Pînă la urmă s-au strîns cam 20 de mii, dintre care poliția a arestat 400, după o serie de ciocniri
Protest anti-Purtin neautorizat, Moscova, 7 mai 2012
Protest anti-Purtin neautorizat, Moscova, 7 mai 2012
violente. Luni, poliția a arestat cam 120 de persoane care protestau în mod neautorizat. Tot luni, corespondentul Europei Libere Tom Balmforth a intervievat câțiva protestatari la stația de metrou Puşkinskaia din Moscova:

„N-o să ne oprim, n-o să plecăm, pentru că pur şi simplu n-avem unde să ne ducem. Nici unul din prietenii mei care ar putea părăsi Rusia nu vrea să facă asta, pentru că e țara noastră, şi ne iubim țara, nu avem unde să ne ducem.” (Denis Ivanov, 25 de ani, istoric)

„Cred că din ce în ce mai multă lume va ieşi în stradă, după ce au bătut femei, şi i-au tăvălit pe jos ieri pe toți, nu mai e cale de întors acum. E o ruşine că polițiştii de la OMON au bătut femei cu bastoanele.” (Iuri Sergheiev, 25 de ani, comerciant IT)

„Trebuie să-mi exprim opinia. Cred că Putin a acaparat puterea, şi Constituția nu-i permite un al treilea mandat.”

15 milioane - costul în ruble (echivalentul a 510.000 de dolari) al obținerii unui loc lângă oficialități de rang înalt la banchetul de după ceremonia de învestire. Informația a fost pusă în circulație de un reporter de la revista „Forbes” după ce l-a inteviervat pe şeful unei companii private care pretinde că a organizat ceremonia de învestire împreună cu administrația prezidențială. Se spune că au fost bilete şi mai ieftine, la 6 milioane de ruble, dar acestea nu garantează celor care le cumpără dreptul de a alege lângă cine stau, iar „Forbes” notează că oamenii de afaceri doresc să stea lângă anumiți funcționari influenți pentru a-şi rezolva problemele. Administrația de la Kremlin a spus că e o minsiună, şi a negat că a lucrat cu respectiva firmă.

26 de milioane - costul în ruble (echivalentul a 890.000 de dolari) al întregii ceremonii de învestire, potrivit unei liste de licitații a guvernului.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG