Linkuri accesibilitate

Războiul din Afganistan şi campania electorală a lui Barack Obama


Preşedintele Barack Obama în vizită la trupele americane de la baza aeriană din Bagram, 2 mai 2012
Preşedintele Barack Obama în vizită la trupele americane de la baza aeriană din Bagram, 2 mai 2012

„Trebuie să construim naţiunea americană acasă după un deceniu de războaie străine costisitoare."

În discursul său televizat săptămînal, preşedintele Statelor Unite Barack Obama a făcut referire la vizita făcută în Afganistan (unde a semnat un parteneriat strategic cu preşedintele afgan Hamid Karzai), şi a marcat trecerea unui an de la uciderea liderului reţelei teroriste Osama Bin Laden

„Din cauza curajului şi hotărîrii de care a dat dovadă armata americană, războiul din Afganistan a luat un alt curs. Am frînt elanul Talibanilor. Am construit o forţă de securitate afgană puternică. Am distrus conducerea reţelei Al Qaida. Acum un an, trupele noastre au lansat operaţiunea care a dus la uciderea lui Osama Bin Laden. Obiectivul pe care l-am stabilit – acela de a înfrînge reţeaua Al Qaida - este acum foarte aproape de atins.”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct


Liderul dela Casa Albă a mai spus că alţi 23 de mii de militari americani urmează să părăsească Afganistanul, după cei 10 mii care au plecat din această ţară anul trecut. El a adăugat că pînă la sfârşitullui 2014, afganii vor avea întreaga responsabilitate pentru securitatea ţării lor.

Preşedintele Hamid Karzai (dr.) şi omologul său american după semnarea Parteneratului Strategic la Kabul,2 mai 2012
Preşedintele Hamid Karzai (dr.) şi omologul său american după semnarea Parteneratului Strategic la Kabul,2 mai 2012
Barack Obama a lăudat parteneriatul strategic încheiat cu Afganistanul, despre care a spus că va ajuta ambele ţări să aibă relaţii de lungă durată:

„Datorită progresului pe care l-am înregistrat, am putut să semnez o înţelegere istorică între Statele Unite şi Afganistan care defineşte un nou tip de relaţie între ţările noastre (un viitor în care afganii sînt responsabili pentru siguranţa naţiunii lor), şi construieşte un parteneriat egal între două state suverane, un viitor în care războiul se sfârşeşte, şi un nou capitol începe

Barack Obama a făcut apoi un apel pentru construirea naţiunii americane acasă după un deceniu de războaie străine costisitoare, iar acest apel pare să fie unul din principalele sloganuri în campania electorală din această vară.

Preşedintele Statelor Unite a început sâmbătă oficial campania pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie în statele Ohio şi Virginia, state care ar putea avea un cuvînt important de spus pentru şansele sale de a obţine un nou mandat la Casa Albă.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG