Linkuri accesibilitate

De ce vrea USL să desființeze linia de predare în limba maghiară de la UMF Tîrgu Mureş?


Între naționalism şi interese economice legate de universitățile private din România

Premierul desemnat al României Victor Ponta a fost convins de aliatii sai liberali sa nu accepte nici o formula de compromis cu Uniunea Democrata a Maghiarilor din România (UDMR). Guvernul de centru-stinga care urmeaza sa primeasca luni votul de investire din partea Parlamentului României si-a asugurat majoritatea fara sa aiba nevoie si de voturile maghiarilor, intr-o perioada in care socialistii si liberalii, care candideaza impreuna in Uniunea Social Liberala (USL) apasa pe pedala nationalista.

De altfel fostul cabinet de dreapta a cazut acum o saptamina dupa o motiune de cenzura in care opozitia de atunci se revolta impotriva infiintarii prin Hotarire de Guvern a liniei de predare in limba maghiara la Univesitatea de Medicina si Farmacie din Tirgu Mures. Premierul socialist nu exclude dialogul cu politicienii maghiari, dar declara ca nu accepta nici un fel de „condiționări” din partea acestora.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct


În acelasi timp vineri, inainte de orice intilnire oficiala intre liderii noii puteri si UDMR, Curtea de Apel din Tirgu Mures s-a grabit sa suspende Hotarirea de Guvern prin care fusese infiintata linia de predare in limba maghiara pentru medicinistii din acest oras. Hotarirea Curtii de Apel este excutorie, dar poate fi atacata cu recurs in 5 zile de la pronuntare.

Poate fi o coincidenta decizia juridica, dar in acelasi timp ar putea fi un simptom al nationalismului si al presiunilor facute de noua majoritate din Parlamentul României, care vrea sa demonstreze ca inaintea alegerilor locale din iunie si a celor generale din noiembrie prioritatile se refera la romani si la nevoile lor.

Senatorul maghiar Gyorgy Frunda l-a amenintat pe Victor Ponta cu o motiune la Consiliul Europei, daca noul executiv va adopta alta hotarire in privinta Universitatii de Medicina si Farmacie din Tirgu Mures si la 24 de ore de la declaratia lui, noul executiv a fost scutit de orice gest in acest sens, datorita hotaririi juridice care trece problema din ograda politica a socialistilor si liberalilor intr-un domeniul mai abstract, in care judecatorul va da verdictul.

Dupa ce premierul roman desemnat s-a laudat ca prima sa actiune executiva va fi anularea documentului privind linia de invatamint in limba maghiara de la Tirgu Mures, UDMR a explicat ca „lipsirea de un drept cistigat are consecinte politice si juridice”, iar formatiunea maghiara nu va ezita sa se adreseze instantelor europene.

Maghiarii reprezinta 7 la suta din populatia României si potrivit legii invatamintului sint prevazute trei universitati multiculturale, Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea de Arte Teatrale din Tirgu Mures si Universitatea de Medicina si Farmacie din acelaşi oraş, unde au fost progrmate sa se desfasoare linii de invatamint in limbile romana, maghiara si engleza. Liberalii si socialistii au promis sa schimbe aceasta lege in mai multe sensuri astfel incit sa-si satisfaca propria clientela din universitatile private, de unde provine de altfel şi propunerea pentru ministrul de resort, Corina Dumitrescu, dar si sa raspunda unor ecouri electorale gregare cum ar fi cercurile nationaliste de la Universitatile din Tirgu Mures.

Politigraf

XS
SM
MD
LG