Linkuri accesibilitate

Festivalul „Celibidache 100” inaugurat la București


Conferința de presă de la Ateneul Român cu ocazia deschiderii Festivalului Muzical „Celibidache 100”
Conferința de presă de la Ateneul Român cu ocazia deschiderii Festivalului Muzical „Celibidache 100”

Serge Ioan Celibidache: „vom hrăni solul fertil pe care îl are România, pentru ca într-o bună zi să înflorească și să ofere o magnifică grădină românească... peste tot în lumea muzicală.”



Astăzi la București, în sala Ateneului Român s-a desfășurat conferința de presă inaugurală a Festivalului „Celibidache 100”, organizat cu ocazia Centenarului nașterii dirijorului român Sergiu Celibidache, născut la 28 iunie 1912 la Roman.

Timp de opt săptămîni, pentru a rezuma cele mai semnificative puncte ale programului Festivalului, vor avea loc opt concerte, șapte master-class date de interpreți cunoscuți, prieteni și apropiați ai lui Celibidache, vor fi lansate traducerile a două volume din seria „Celibidachiana”, apărute anterior la München sub egida Fundației conduse de dirijorul Mark Mast (prezent acum la București în calitate de Director artistic al Festivalului), vor avea loc două colocvii, vor fi proiectate trei filme despre Maestru (unul realizat de
Fundația S. Celibidache din București în colaborare cu Televiziunea Română), va fi lansată o monedă jubiliară de către Banca Națională a României, inaugurat un bust în fața casei natale de la Roman, iar un concert și un pelerinaj la mormîntul părinților lui Celibidache se vor desfășura la Iași, la 29 iunie.

Poate cea mai meritorie întreprindere pentru tinerii muzicieni români la acest Festival, proiectat după tiparele unor manifestări similare din Occident, o constituie cele șapte master-class, ce se vor desfășura între 10 și 29 mai, în spiritul lui Celibidache, în mod gratuit și deschise atît participanților activi, cît și unor simpli melomani.

Serge Ioan Celibidache, fiul dirijorului, principalul inițiator al Festivalului, a insistat la conferința de presă asupra dimensiunii pedagogice a activității dirijorului. Celibidache a fost cunoscut pentru talentul său de formator de orchestră, ca și pentru contribuția sa la dezvoltarea și dezbaterea unor principii de Fenomenologie muzicală și aplicarea lor în procesul structurării, nașterii și trăirii muzicii în sala de concert.

Festivalul „Celibidache 100” la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:45 0:00
Serge Ioan Celibidache, fiul dirijorului la conferința de presă de la Ateneul Român

„Este mai mult decît un act de comemorare dedicat vieții sale - declara Serge Celibidache. Este o oportunitate de a descoperi lumea sa bogată, de apăra valori incontestabile în care el a crezut, de a ilustra fenomenologia muzicală pentru care el s-a luptat întreaga viață...”

Serge Ioan Celibidache
Serge Ioan Celibidache
Serge Celibidache a făcut clar că organizarea acestui Festival al Centenarului a fost un parcurs lung și presărat cu dificultăți de tot felul. Intre ele, una din cele mai semnificative pentru unele aspecte aproape mafiote ale vieții muzicale din România o constituie ocolirea, pentru a nu spune direct refuzul, oricărei angajări din partea Ministerului Culturii și a fostului său titular.

N-am văzut, de altfel, exceptîndu-l pe directorul Filarmonicii, nici o oficialitate actuală, nici măcar Primarul Capitalei, care a contribuit substanțial la sponsorizarea Festivalului. Semn că e putred ceva sau că ponderea aniversării lui Celibidache, din punct de vedere al capitalului electoral, este socotită nesemnificativă.

Pe planul opus, a fost evidențiată și exprimate mulțumiri pentru solicitudinea Televiziunii Române și a canalului TVR1, care vor transmite în direct concertele și alte evenimente notabile ale Festivalului.

In acest context, sînt notabile și merită citate intențiile și
In timp ce Festivalul Enescu aduce lumea muzicală în România, noi construim România pentru lumea întreagă.
..

obiectivele rezumate de Serge Celibidache, care vorbea despre „o experiență memorabilă pentru toți și începutul unei noi tradiții în România. Sperăm să putem veni aici, la fiecare doi ani, alternînd cu Festivalul George Enescu... completîndu-ne reciproc.

In timp ce Festivalul Enescu aduce lumea muzicală în România, noi construim România pentru lumea întreagă. Presărînd «semințe» internaționale, «semințe» de Celibidache, încet, dar sigur, vom hrăni solul fertil pe care îl are România, pentru ca într-o bună zi să înflorească și să ofere o magnifică grădină românească... peste tot în lumea muzicală.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG