Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu: Moldova trebuie să devină stat de frontieră al Uniunii Europene şi nu zonă tampon


Vizita preşedintelui Nicolae Timofti în România reflectată de presa de la Bucureşti.

Hotnews, Evenimentul Zilei şi Romănia Liberă sînt printre publicatiile influente care au postat de indata in format electronic informatii despre vizita oficiala a presedintelui moldovean Nicolae Timofti la Bucuresti. Evenimentul Zilei consemneaza o declaratie in exclusivitate. Oficialul moldovean se arata convins ca relatiile dintre cele doua tari vor fi cele mai sincere si cele mai benefice pentru ambele parti, dar mai cu seama pentru Republica Moldova, in sensul ca România are experiență in domeniul aderarii la Uniunea Europeana. In aceeasi declaratie, presedintele moldovean a precizat ca tara sa sa beneficieze doreste in special de traducerea legislatiei europene in limba romana, intrucat legislatia trebuie implementata in vederea indeplinirii conditiilor de aderare.

Site-ul Hotnews transcrie principalele raspunsuri ale presedintelui român Traian Basescu la declaratia comuna de presa, care a avut loc dupa intreverederea celor doi sefi de stat la Cotroceni. O intrebare a pus problema continuarii aceleiasi linii de relatii intre Bucuresti si Chisinau, dupa schimbarea guvernului de la Bucuresti. Seful statului roman a raspuns ca niciun guvern al României, indiferent de structura sa politica, nu poate sa nu sustina cei trei piloni de politica externa, care sunt România in Alianta Nord-Atlantica, România in Uniunea Europeana si, respectiv, relatia strategica dintre România si Republica Moldova.

Traian Basescu a enumerat si proiectele comune trecute in revista in cadrul intalnirii si a formulat pozitia pe care a cazut de comun acord cu Nicolae TImofti, in privinta identității nationale a Republicii Moldova. Citam: “sîntem doua state independente si suverane avand ca locuitori, in mod preponderant, romanii. Ne leaga istoria, limba, traditiile, bucuriile si necazurile care au tecut peste romani in ultimele secole”. In problema transnistreana, presedintele Romaniei si-a asigurat omologul moldovean de intreg sprijinul fata de pozitia Chisinaului. Aceasta sinteza de declaratii realizata de Hotnews a selectat si opinia lui Basescu privind eventuala pozitie a Republii Moldova ca zona tampon intre Rusia si NATO. Interpretarea a fost ferm respinsa: Moldova trebuie sa devina stat de frontiera al Uniunii Europene si nu zona tampon.

România Liberă se opreste si la declaraiile lui Nicole Timofti despre trupele rusesti din Transnistria. Stationarea lor in regiunea separatista reprezinta un perciol si oficialul moldovean a spus la Bucuresti ca spera ca acest mesaj sa fie receptat la Moscova, asa cum a fost transmis prin vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Aceste informatii au fost preluate de România Libera dintr-un interviu acordat de Timofti postului din Chişinău al Societății Române de Radio în preziua sosirii sale la Bucureşti.
XS
SM
MD
LG