Linkuri accesibilitate

Negocierile de la Viena văzute de la Chișinău și Moscova (Jurnal de Chișinău; Olvia Press)


„Fiecare cu mitingul lui” (Adevărul).


Într-un articol din „Jurnal de Chişinău” întitulat „Cui îi va săpa groapa Plahotniuc?”, editorialistul Nicolae Negru analizează intenţia anunţată de PDM de a se reforma. „Iniţiativa este lăudabilă, căci majoritatea partidelor noastre funcţionează ca nişte SRL-uri sau ca nişte colhozuri, organele de conducere având menirea să legitimeze deciziile, uneori arbitrare, egoiste, dubioase, ale liderilor de partid”, apreciază între altele dl Negru.

Faptul că dl Plahotniuc insistă asupra schimbării sistemului electoral, dar ignoră regulile de finanţare a partidelor, sugerează, potrivit autorului, că democratul doreşte obţinerea unor avantaje determinate de volumul de resurse financiare aflate la dispoziţia sa.

Acelaşi autor şi acelaşi ziar reproduc fragmentul privind „egalitatea părţilor” din documentul întitulat „Principiile şi procedurile de conducere a negocierilor”, adoptat la Viena, la runda ordinară de negocieri pentru reglementarea „conflictului moldo-transnistrean” în format 5-2. Iată un fragment: „Aceasta garantează dreptul fiecărei părţi de a înainta orice propunere sau de a pune în discuţie orice chestiune pe care o consideră importantă pentru procesul de negocieri.” „Nu e greu de ghicit de ce Moscova insistă asupra „egalităţii părţilor”. Această precondiţie este necesară pentru următorul pas: federalizarea R. Moldova. O federaţie sau confederaţie se construieşte printr-un acord dintre două entităţi egale”, crede autorul.

Potrivit dlui Negru, „a recunoaşte Transnistria entitate egală cu R.Moldova înseamnă de fapt a recunoaşte eforturile subversive ale Rusiei împotriva R. Moldova”. „Un stat moldovenesc federalizat va fi viabil numai dacă se va afla la cheremul Rusiei”, concluzionează între altele autorul.

La aceiaşi temă, agenţia oficială de ştiri de la Tiraspol, Olvia-press reproduce comentariul din cadrul unui briefing de la 26 aprilie al reprezentantului oficial al MAE al Rusiei, A. Lukaşevici referitor la rezultatele rundei de la Viena a negocierilor. Lukaşevici acuză negociatorii moldoveni că ar fi caracterizat în felul lor, unilateral, deciziile adoptate la această întâlnire, distrugând astfel integritatea acordurilor la care s-a ajuns. „O asemenea abordare poate dăuna substanţial promovării măsurilor de încredere în regiune”, a spus diplomatul rus de la Moscova, citat de Olvia-press.

Fiecare cu mitingul lui” este o concluzie formulată ca titlu la un articol publicat de „Adevărul”, articol care se referă la felul cum au marcat moldovenii solidaritatea muncii. De 1 mai, sindicatele au scos oamenii muncii la o acţiune patronată de premier, comuniştii au mărşăluit zgomotos, social-democraţii au încins hore şi grătare, iar socialiştii au serbat cu cântec la Orhei. „A fost un prilej pentru politicieni să-şi facă imagine”, conchide ziarul.

Valentina Basiul formulează, tot în „Adevărul” o concluzie urmare a cercetării sociologice IMAS. Am aflat că conaţionalii noştri consideră că limba moldovenească e diferită de cea română, că „homus moldovanus” vrea ca descendenţii lui să studieze istoria, nu istoria românilor şi că o treime din moldoveni crede că România şi NATO la vor mai degrabă răul. „Este tabloul celei mai pure creaturi comuniste”, crede Valentina Basiul.
XS
SM
MD
LG