Linkuri accesibilitate

De ce apar în sondaje transnistrenii mai optimiști decît restul Moldovei


Europa Liberă a înregistrat opinii printre moldovenii de la Chișinău.


Recent, institutul de sondare a opiniei publice, IMAS, a dat publicităţii primul barometru al opiniei publice „reintegrat”, adică făcut pe ambele maluri ale Nistrului. Iar barometrul arată că transnistrenii, în general, sunt mult mai încrezători în viitor şi în conducerea lor politică, total dezinteresaşi de ce fac sau spun politicienii de la Chişinău. Cum percep optimismul din sondaje al transnistrenilor cei de pe malul drept al Nistrului. Lucia Diaconu a cules impresii pe străzile Chișinăului:

- „S-o schimbat liderul, eu ştiu...”

- „La omul de rînd clar că-i este mai bine. Doar ei au susţinere, plătesc pentru comunale, de pildă, aceeaşi căldură, energie electrică mai puţin.”

- „Tot optimismul ăsta vine de la Rusia, de la răsărit. Dacă n-o să le dea Rusia ceea ce le dă acuma eu cred că o să se termine toată fericirea asta a lor.”

- „Noi considerăm că Moldova este pe cale să fie cucerită de România. Dar transnistrenii nu vor fi în România, de aceea ei sînt fericiţi.”

- „Eu ştiu că în Pridnestrovie acolo totu-i mai ieftin: şi ca să închiriezi un apartament, şi ca să cumperi mîncare şi aşa mai departe. În schimb, la noi totu-i mai scump. Şi gazul, şi apa. Nu poţi să trăieşti la noi în Chişinău.”

- „Totuşi în linii mari oamenii nu sînt mulţumiţi. Pentru că de lucru nu-i, aşa ca la noi, pleacă peste hotare, care în Rusia, care în Occident. Şi pentru că ei nu au ca cei de malul drept mai multe partide, mai multe păreri, discuţii, certuri între politicieni, la ei e mai liniştit. Dar eu cred că această linişte este falsă. Ea la nimic bun nu duce. Trăieşti ca într-o mlaştină.”

- „Cred că ei o duc mai bine canoi, ca în raioanele noastre.”

Europa Liberă: Cum mai bine? Ei trăiesc într-un stat nerecunoscut de fapt.

- „Da, dar au şi livezi, au şi vii, dar noi nu avem nimic.”

Europa Liberă: Sînteţi de la sud?

- „Da, eu sînt de la sud şi la noi n-a rămas nimic, tot au fărmat, au stricat. Dar ei au şi uzine, au şi locuri de muncă... ei sînt legaţi cu Rusia, noi sîntem moldoveni, că Moldova noastră nouă ce ne dă...”
Previous Next

XS
SM
MD
LG