Linkuri accesibilitate

În aşteptarea unui nou guvern la Bucureşti


Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu ar putea deveni o alta ţină în drumul noii alianţe spre cucerirea întregii puteri politice.


În România în aceasta seara, la ora 21, urmează ca premierul nominalizat Victor Ponta să îşi prezinte noul cabinet. În aşteptarea acestei liste, Sabina Fati relatează despre condiţiile în care are loc aceasta schimbare de guvern de la Bucureşti:

Noul guvern de centru-stinga din Romania are deja o majoritate in Parlament promisa de cei 19 deputati ai minoritatilor nationale, de grupul volatil al progresistilor format din circa 25 de parlamentari si probabil de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, care a declarat ca nu are nici o obligatie fata de fostii sai aliati. Zilele acestea, Victor Ponta, liderul socialistilor romani, desemnat pentru functia de premier a negociat cu presedintele PNL, Crin Antonescu, lista viitorului cabinet de la Bucureti. Pe lista neoficiala apar deocamdata nume respectabile: socialistul Titus Corlatean, seful comisiei senatoriale de politica externa ar putea prelua portofoliul Justitiei, de exemplu, iar in fotoliul diplomatiei romanesti ar putea fi instalat fostul premier liberal, Calin Popescu Tariceanu.

Intre socialistii si liberalii romani, care preiau guvernarea tarii inainte de alegerile generale din noiembrie, exista, insa si o competitie pentru functiile importante, care vor fi vacantate in perioada imediat urmatoare. Presedinta democrat-liberala a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase va fi inlocuita cu un reprezentant al noii aliante de guvernare, desi se pare ca presedintele PDL al Senatului, Vasile Blaga va ramine pe loc datorita amicitiilor sale cu actuala putere. Urmeaza apoi preluarea presedintiei televiziunii publice, care se aloca in Romania prin votul parlamentului si deci este o nominalizare politica, a radioul public, dupa acelasi model, plus alte institutii autonome, cum este Agentia Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, ca sa dam doar exemplul cel mai elocvent, de care sint interesate in aceeasi masura autoritatile centrale si cele locale.

Venirea la putere a Uniunii Social-Liberale (USL) inainte de alegerile locale din 10 iunie avantajeaza net aceasta alianta, cotata in sondaje cu peste 50 la suta din intentiile de vot, fiindca atrage in rindurile ei o serie de primari bine situati din tabara cealalta. Posibilitatea democrat liberalilor romani de a mai cistiga 25 la suta din primariile tarii devine o tinta tot mai greu de atins, in conditiile in care PDL pare un partid in dezintegrare, fara comanda ferma la centru si fara nici un fel de strategie de repliere.

In acest context, sugestia liderului liberal Crin Antonescu privind suspendarea presedintelui Traian Basescu ar putea deveni o alta stacheta in drumul noii aliante spre cucerirea intregii puteri politice din Romania. Exista, deocamdata, o dezbatere in interiorul USL daca eliminarea din joc a presedintelui roman ar trebui sa aiba loc inainte de alegerile generale din noiembrie sau dupa, dar in orice caz aceasta idee ramine pe lista de prioritati a liberalilor si socialistilor care vor prelua guvernarea incepind de saptamina viitoare.
XS
SM
MD
LG