Linkuri accesibilitate

Bătălia mitingurilor de 1 mai


Sindicate, guvern şi opoziţie, cu toţii au manifestat pentru solidaritate la Chişinău, dar nu împreună…


Chişinăul a marcat astăzi Ziua Internaţională a Muncii prin două mitinguri rivale– unul al sindicatelor şi guvernului, iar altul – al opoziţiei comuniste. Liliana Barbăroşie a urmărit ambele manifestaţii şi relatează:

Startul a fost dat de sindicate, cărora li s-a acordat prioritate atunci cînd s-a dat permisiunea oficială pentru convocarea simpatizanţilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale revendicată iniţial de comunişti. După ce liderii sindicali le-au vorbit participanţilor despre nevoia de a salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă, la microfon a urcat premierul Vlad Filat. Şeful Executivului s-a simţi să îşi înceapă discursul cu o explicaţie:

„Am ieşit în faţa domniilor voastre în acel cadru de dialog socil pe care îl avem. Este vorba că această acţiune este organizată de sindicate, patronate şi govern – adică acei parteneri care au obligaţia de a le oferi cetăţenilor condiţii bune de muncă…”

În continuare, premierul le-a transmis participanţilor un mesaj de încurajare:

„În timp, s-a demonstrat că în efort comun, am fost capabili să depăşim o mare provocare pentru ţara noastră – criza economică. Este necesar să fim împreună pentru ca economia să fie una sănătoasă şi durabilă, nu bazată pe speculaţii ieftine. Putem merge mai departe fiind solidari”.

O oră mai târziu, liderului comuniştilor, Vladimir Voronin, şi-a început discursul la mitingul din celălalt capăt al bulevardului central al capitalei prin a-l critica pe şeful cabinetului de miniştri pentru prezenţa la un miting sindical:

„Niciodată până astăzi n-a mai existat aşa unitate între membrii de sindicate, care sunt supuşi argăţiei, şi între stăpânii lor, care îi exploatează. Pentru prima dată au loc aşa întruniri. O să vedem ce o să le reuşească mai departe.”

Şi la acest miting, numit de organizatori al II-lea congres civic, Vladimir Voronin a lansat atacuri dure la adresa guvernării şi şi-a întrebat susţinătorii:

„Oare putem noi să ne resemnăm şi să acceptăm tot ce se întâmplă astăzi în ţara noastră? Să renunţăm la luptă, demnitate şi să ne recunoaştem înfrângerea? Vă îndemn pe toţi – nici un pas înapoi.”

Mitingul de astăzi a avut loc la o lună de la închiderea NIT-ului. Aşa că s-a profitat de ocazie şi cei mai mulţi vorbitori au fost jurnalişti de la acest post de televiziune acuzat de partizanat în favoarea PCRM.

În ciuda discursurilor mai mult politice decât festive, mulţi dintre participanţi mi-au spus că au venit la miting în virtutea unei obişnuinţe de a-i cinsti la 1 mai pe oamenii muncii. Bunăoară această femeie cu tâmplele cărunte:

„Eu ţin minte vremea sovietică, când ieşeam cu toţii să sărbătorim în această zi. Nu pricep nimic în politică, dar ştiu că viaţa a devenit mult mai proastă acum. Atunci am putut studia fără nici un ban, puteam călători şi trăi îndestulat.”

Cele câteva mii de participanţi la acţiunea organizată de comunişti au mers în marş până la Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde un alt grup de oameni urmărea un program artistic. Protestatarii convocaţi de comunişti s-au arătat nemulţumiţi de ceea ce au numit un subterfugiu al guvernanţilor de a le zădărnici protestul legitim în ziua de 1 Mai.
Previous Next

XS
SM
MD
LG