Linkuri accesibilitate

Cazul Chen Guangcheng și raporturile sino-americane


Chen Guangcheng
Chen Guangcheng

Cazul Chen survine intr-un moment foarte delicat in raporturile Statelor Unite cu China.


Militantul pentru drepturile omului din China, Chen Guangcheng a scapat din arestul la domiciliu. Se ascunde el in cladirea ambasadei americane de la Beijing ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

John Brennan, consilier al presedintelui Statelor Unite, Barack Obama pentru contraterorism a spus ca seful executivului american incearca sa gaseasca o pozitie, care sa puna in balanta, intr-o maniera potrivita, preocuparea Statelor Unite pentru apararea drepturilor omului si interesul de a mentine relatii bune cu China. Brennan a refuzat sa comenteze situatia in sine sau sa spuna daca dizidentul chinez se afla la ambasada americana.

Chen este invinuit in China ca a dat la iveala avorturi fortate si sterilizari, in cadrul politicii care prevede ca fiecare familie nu poate avea mai mult de un copil. El a scapat din arest la domiciliu, in provincia Shandong, din estul Chinei. Persoane din anturajul militantului au declarat ca Chen - care este nevazator - a fost ajutat de aliati sa scape si preluat de altii, care l-au dus la Beijing.

Cazul Chen survine intr-un moment foarte delicat in raporturile cu China. Saptamina aceasta secretarul de stat, Hillary Clinton si ministrul de finante, Timothy Geithner urmeaza sa poarte convorbiri in China cu privire la raporturile bilaterale economice si politice, pe termen lung. Acolo se afla de-acum adjunctul secretarului de stat, Kurt Campbell, in pregatirea convorbirilor. Statele Unite au nevoie de China pentru descurajarea ambitiilor nucleare ale Coreei de Nord si Iranului, precum si oprirea violentelor in Siria. In timpul convorbirilor vor mai fi abordate divergente comerciale si monetare, precum si chestiunea Taiwanului.

Brennan nu s-a referit direct la situatia creata de evadarea lui Chen, precizind doar ca acest „dans diplomatic” este o practica curenta in raporturile sino-americane, ca presedintele s-a confruntat si in trecut cu astfel de probleme si va gasi un raspuns potrivit.

Contra-candidatul lui Obama, la prezidentialele de anul acesta, republicanul Mitt Romney si-a exprimat ingrijorarea cu privire la siguranta lui Chen si a familiei sale, cerind administratiei Obama sa le ofere protectie. „Tara noastra trebuie sa joace un rol major in incercarea de a obtine reforme in China si sprijinirea celor care lupta pentru libertatile de care noi ne bucuram”- a spus fostul guvernator de Massachusetts. El a mai aratat ca „orice politica serioasa fata de China trebuie sa tina cont de faptul ca guvernul chinez nesocoteste libertatile cetatenilor, impunind restrictia ca fiecare familie sa aiba doar un copil si violind si alte drepturi ale omului”.

Chen a evadat din arest, dar sotia si fetita lui de sase ani au ramas acolo, in satul Dongshigu. Nu stie unde se afla alte citeva rude ale dizidentului, intre care fratele si mama lui. Sapte avocati s-au oferit sa-l apere din oficiu pe nepotul lui Chen, Chen Keguy care este acuzat ca a agresat oficialitati locale si injunghiat o persoana, joi noaptea, raspunzind unui aparent act de represalii dupa evadarea dizidentului.
XS
SM
MD
LG