Linkuri accesibilitate

Comunismul pur






Pînă a se alege preşedintele Republicii Moldova, plana riscul alegerilor anticipate şi „pericolul” revenirii comuniştilor la putere. Desigur că revenirea comuniştilor nu poate avea loc în condiţiile actuale cînd partidul nu este reformat şi are carenţe destul de serioase de doctrină.

Din păcate mulţi, atunci cînd vorbesc despre reformarea partidului comuniştilor, se leagă de denumirea partidului şi de simbolică, însă a vorbi despre comunism făcînd abstracţie de doctrină este un non-sens. Reformarea partidului ar putea avea loc doar atunci cînd se va reveni la ideile conceptuale iniţiale fiind prezentate într-o formă cît mai curată - fără propagandă şi tot arsenalul de instrumente cu care au fost puse în aplicare ideile marxist-leniniste în cadrul Uniunii Sovietice.

Impunerea forţată a comunismului chiar de la începuturi a compromis ideea, iar cel de-al doilea război mondial a antrenat Uniunea Sovietică într-o cursă a înarmării ceea ce a denaturat dezvoltarea firească a componentei sociale a comunismului. Războiul rece care a urmat, a fost lovitura de graţie care a slăbit foarte mult sistemul avînd ca rezultat prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Adevărata reformă a comunismului va începe atunci cînd elita partidului comuniştilor va condamna toate crimele regimului comunist sovietic, cele de război şi de după război, deportările, gulagurile, holodomorul şi torționarii mașinăriei structurilor de forță. Reformarea trebuie să înceapă de la o „foaie albă”, iar doctrina partidului trebuie revăzută şi epurată.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, politologul Mihai Cernenco spunea că „populaţia noastră nu votează doctrine, nu votează idei, ideologii, ci votează personalităţi”, iar „un partid politic trebuie să aibă un fundament serios ideologic, să aibă un program economic fantastic şi fundamentat...”. Într-adevăr, dacă partidele ar avea doctrine puternice, atunci şi stabilitatea politică ar fi de nezdruncinat, pentru că liderii partidelor nu vor putea face atît de multe „piruete”.

Am convingerea că PCRM dispune de suficiente resurse cu caracter ideologic pentru a-şi putea construi o doctrină politică autentică. Doar avînd o platformă bine fundamentată, lipsită de populism şi demagogie, şansele comuniştilor de a reveni la putere ar creşte exponenţial.
XS
SM
MD
LG