Linkuri accesibilitate

Herman van Rompuy: Republica Moldova reprezintă o miză pentru UE


Alternativa la guvernul MRU nu e în niciun caz un guvern condus de social-democratul Victor Ponta (ziare.com)

Declaratiile făcute la Chişinău de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, au fost transmise in România prin intermediul agentiei Agerpres si este de asteptat sa se regaseasca maine in paginile ziarelor. Stirea pune in headline afirmatia ca Republica Moldova si regiunea transnistreana merita ca disputa care a divizat tara mult prea mult timp sa se incheie. Oficialul european lauda abordarea constructiva a Republicii Moldova, ilustrata si prin reluarea circulatiei trenurilor de marfa prin Transnistria, dupa o intrerupere de aproape sase ani. Agerpres noteaza de asemeneea ca, potrivit lui Herman van Rompuy, Republica Moldova reprezinta o miza pentru Uniunea Euopeana, un element important al unei Europe integrale si pasnice. Iar Moldova a demonstrat ca tranzitia politica poate fi pasnica si ca este posibila transformarea valorilor dmeocratice in realitate.

La Bucureşti, ziarele, saptamanalele si site-urile specializarte incep deja sa posteze comentarii la cald dupa caderea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, la mai putin de trei luni de la instalare. Motiunea de cenzura introdusa de opozitie a fost adoptata astazi de Parlament. „Traseiştii au avut ultimul cuvant. (...) Era Basescu s-a incheiat inainte de termen si oricate critici i s-ar putea aduce presedintelui, cred ca un esec definitiv al proiectului sau de reforma si modernizare a statului nu va fi deloc spre binele comun, mai ales ca nu vad cine, dintre actualii invingatori, va avea convingerea si vointa de a-l recupera” – scrie in revista 22 Andrei Cornea. In opinia sa, presedintele Basescu este marele perdant al acestei motiuni de cenzura. Premeierul Mihai Razvan Ungureanu a fost ultima carte cu care ar mai fi putut sa-si realizeze, macar partial, proiectul politic. Pentru Ungureanu in schimb, aceasta demitere ar putea avea o parte buna: da mai multe sanse constructiei politice de dreapta despre care a vorbit deja, si de care este tot mai nevoie, pe masura ce Partidul National Liberal este perceput din ce in ce mai la stanga. Misiunea premierului demis va putea fi pusa insa in opera abia dupa alegerile parlamentare. In analiza publicata in revista 22 este descrisa ferm infrangerea Partidului Democrat Liberal. Intre cauze – lipsa indelungata a unui lider autentic, aglutinarea grabita a tot felul de fripturisti, absenta unui liant ideologic si a unui militantism autentic, coruptia.

Pe site-ul ziare.com este postat un comentariu semnat de Alina Mungiu-Pippidi, si care nu a asteptat rezultatul votului pe motiunea de cenzura. Comentatoarea sustinea deci dinainte de caderea guvernului ca alternativa la guvernul Mihai Razvan Ungureanu nu este in niciun caz un guvern condus de social-democratul Victor Ponta, ci un guvern de tehnicieni, cu mandat de a gestiona tara pana la alegeri. Alegerile – mai spune Alina Mungiu, ar fi bine sa se organizeze cat de repede, pentru a da Parlamentului legitimitatea pierduta. Cea mai mare nenorocire ar fi ca nici dupa acest scrutin parlamentar sa nu s contureze o majoritate clara.
XS
SM
MD
LG