Linkuri accesibilitate

Ce a discutat Dmitri Rogozin la Chişinău şi Tiraspol?


Evgheni Şevciuk şi Dmitri Rogozin (stânga)
Evgheni Şevciuk şi Dmitri Rogozin (stânga)

De ce Chişinăul crede că la ultimele negocieri de la Viena pe tema transnistreană s-a ajuns atins un compromis important?

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:

Ce a discutat vicepremierul rus Dmitri Rogozin la Chişinău şi Tiraspol? Şi de ce Chişinăul crede că la ultimele negocieri de la Viena pe tema transnistreană s-a ajuns atins un compromis important? Discutăm astăzi cu oaspetele ediţiei, primul ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Mai întâi, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentat de Iulia Mihailova.

***

Președinția irlandeză a OSCE a lăudat „voința politică” a Chișinăului și Tiraspolului de a face progrese în procesul de rezolvare a conflictului transnistrean. Emisarul special irlandez Erwan Fouere a salutat faptul că la ședința ținută la sediul OSCE din Viena, pe 18 aprilie, delegațiile conduse de Eugen Carpov și Nina Ştanski au căzut de acord asupra felului cum se vor ține negocierile în format 5+2 și asupra viitoarelor teme de discuție.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov a precizat că, la Viena, Chişinăul a acceptat Tiraspolul ca parte egală la negocieri, dar fără un statut juridic. Principiul egalităţii în drepturi s-a extins asupra tuturor participanţilor, inclusiv a Uniunii Europene şi Statelor Unite, care au avut până acum statut de simplu observator. Referitor la temele pe care se vor axa negocierile, Eugen Carpov a spus că acestea au fost împărţite în trei grupuri convenţionale: „Unul se referă la aspecte social-economice, al doilea se referă la aspecte umanitare şi drepturile omului. Şi cel de-al treilea se referă la reglementarea politică a conflictului transnistrean şi aspecte de securitate. Astea vor fi direcţiile principale pentru discuţiile noastre în continuare, până la identificarea statutului final al regiunii transnistrene”. Principalul negociator al Chişinăului Eugen Carpov a dat asigurări că federalizarea nu s-a aflat şi nici nu se află pe agenda de discuţii a procesului de negocieri.

Negocierile de la Viena au fost precedate de vizita la Chişinău şi Tiraspol a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care este şi copreşedinte al comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică şi totodată reprezentant special al preşedinţiei ruse pentru Transnistria. La Chişinău, Rogozin a fost primit de preşedintele Nicolae Timofti şi premierul Vlad Filat şi a discutat şi cu omologul său, ministrul economiei Valeriu Lazăr. Într-un interviu pentru Europa Liberă primul ministru Vlad Filat a spus că problema datoriilor la gaze ale regiunii transnistrene, care se ridică deja la 3 miliarde de dolari, va trebui discutată cu Gazprom în contextul garantării investiţiilor străine în Republica Moldova şi a raporturilor de proprietate. Mai multe, în câteva minute.

La Tiraspol, Dmitri Rogozin s-a întâlnit cu liderii administraţiei, conducerea grupului operativ de trupe ruse şi cu reprezentanţi ai comunităţii ruse din regiune. Dmitri Rogozin a declarat între altele că „statutul Transnistriei nu este o chestiune de actualitate” şi că până atunci regiunea trebuie să fie consolidată economic. Rogozin a spus că Rusia ar avea un drept exclusiv asupra misiunii de menţinere a păcii la Nistru şi le-a promis pacificatorii ruși din Transnistria că vor primi armament nou în următorii ani, în cadrul planului mai general de modernizare a forțelor militare rusești. Potrivit agenției RIA-Novosti, Rogozin a mai spus că munițiile aflate în Transnistria din epoca sovietică trebuie fie păstrate în condiții adecvate, fie înlăturate cu totul. Potrivit agenției Itar-Tass, Rogozin a criticat ceea ce a numit „speculațiile” privind unirea Moldovei cu România, ca și găzduirea de către români a unor instalații în cadrul noului scut anti-rachetă al Statelor Unite și Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit agenţiei oficiale de la Tiraspol Olvia-press, Dmitri Rogozin a spus că Chişinăul ar trebui să recunoască Tiraspolul ca parte egală la dialog, dacă vrea să fie separate datoriile la gaze ale regiunii transnistrene. Ceea ce, parţial, s-a întâmplat a doua zi după declaraţiile lui Rogozin, la ultima rundă de negocieri 5+2 de la Viena, unde toţi participanţii la discuţii au convenit că sunt egali în drepturi la masa de negocieri. Câteva zile mai târziu, într-un interviu cu publicaţia Kommersant de la Moscova, Dimitri Rogozin a declarat că reintegrarea Republicii Moldova se poate realiza doar în baza unei federații sau confederații. Rogozin a mai spus că „politicienii moldoveni ar trebui să se decidă dacă sunt moldoveni sau români. Dacă sunt români, atunci şi frontierele vor fi altele”, a spus demnitarul rus, sugerând că Transnistria va trebui să devină atunci parte componentă a Federaţiei Ruse.

Noua şefă a misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush a avertizat că prelungirea conflictului transnistrean este o chestiune „foarte costisitoare”, din cauză că a dus deja la scăderea nivelului de trai pe ambele maluri ale Nistrului. Într-un interviu cu Europa Liberă, d-na Brush a salutat, între altele, implicarea activă a Rusiei în rezolvarea conflictului transnistrean, acum prin Dimitri Rogozin, reprezentantul său special pentru Transnistria.

Şi… în Osetia de Sud, regiunea separatistă a Georgiei, a avut loc, joi, 19 aprilie, ceremonia de inaugurare ca preşedinte a fostului şef al KGB-ului, Leonid Tibilov, după luni de instabilitate politică în regiunea sprijinită de Moscova.

***

Europa Liberă: Invitatul nostru de astăzi, după cum anunţam la începutul ediţiei, este primul ministru al Republicii Moldova Vlad Filat, pe care colega mea Valentina Ursu l-a întrebat, pentru început, câtă secretomanie şi câtă transparenţă a fost în reflectarea vizitei lui Dmitri Rogozin în Moldova?

Vlad Filat
Vlad Filat: „Sincer, eu nu am crezut că întâlnirea pe care am avut-o eu trebuie să fie reflectată. Eu nu mi-am propus imagine pe seama acestei vizite. Eu mi-am propus să discut probleme şi să identific în cadrul acestor întâlniri şi ulterior împreună cu colegii noştri rezolvări. Sunt probleme concrete, oamenii aşteaptă de la noi să rezolvăm aceste probleme. Şi vreau să vă spun că în continuare, atâta timp cât voi avea acest mandat, eu îmi voi face datoria având această abordare.”

Europa Liberă: În ce măsură rezultatele vizitei întreprinse de către Dmitri Rogozin la Chişinău şi Tiraspol au putut să influenţeze negocierile în formatul 5+2 de la Viena?

Vlad Filat: „Eu nu cred că această vizită a avut scop să influenţeze negocierile de la Viena în formatul 5+2.”

Europa Liberă: Şi totuşi el a venit în două posturi. Într-o postură la Chişinău, şi în alta la Tiraspol?

Vlad Filat: „Eu am discutat în calitatea lui de viceprim-ministru al Guvernului Federaţiei Ruse. Şi discuţiile au fost axate pe relaţiile noastre la nivel politic, pe dimensiunea economică şi desigur am discutat şi despre reglementarea conflictului transnistrean. Nu i-am spus nimic nou, fiindcă punctul nostru de vedere a fost şi rămâne unul neschimbat. Negocierile în formatul 5+2 urmează să aibă finalitate şi anume oferirea unui statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova, stat independent, suveran şi integru.”

Europa Liberă: Şi aţi găsit disponibilă partea rusă să se implice mai activ în soluţionarea crizei transnistrene?

Vlad Filat: „Nu, eu am întâlnit altceva: înţelegere a situaţiei în care ne aflăm în relaţiile bilaterale vis-a-vis de anumite probleme care ţin de relaţiile noastre economice, în ceea ce ţine şi de livrarea gazelor naturale şi ce ţine şi de accesul produselor din Republica Moldova pe piaţa rusească. Ce ţine şi de situaţia cetăţenilor Republicii Moldova, care merg în Federaţia Rusă, ca în termen de trei zile de la intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse să se înregistreze la structurile care au aceste atribuţii din Federaţia Rusă. Având în vedere că asemenea reglementări nu sunt în raport cu cetăţenii Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Cred că odată cu investirea noului Guvern de la Moscova noi vom avea finalitate în acest sens.”

Europa Liberă: Pachetul energetic pare să fie cel mai vulnerabil în relaţia economică moldo-rusă.

Vlad Filat: „Noi am moştenit o situaţie foarte complicată în ceea ce ţine în primul rând de datoriile generate în urma consumului de gaze naturale în stânga Nistrului. Vreau să vă spun că urmează să finalizăm discuţiile pentru a oferi garanţii investiţiilor în acest domeniu. Şi aici nu mă refer doar la investiţiile care vin din Federaţia Rusă. Vorbim în general despre garantarea investiţiilor. Este o solicitare din partea dânşilor şi este una firească. Investiţiile trebuie să aibă garantată securitatea. În concluzie, avem de rezolvat trei probleme: raportul de proprietate şi cum spuneam garantarea investiţiilor. Trebuie să avem clarificată situaţia datoriilor pentru gazele naturale livrate în Republica Moldova, indiferent că sunt livrate în stânga Nistrului sau în dreapta Nistrului. Şi în rezultat trebuie să avem un acord de livrare a gazelor naturale pe termen mediu, cu preţ care să reiasă din valoarea calorică a gazelor livrate, şi cu o formulă de calcul în baza căreia să avem un preţ pentru gazele naturale livrate real, ceea ce înseamnă în diminuare faţă de ceea ce este la ora actuală. Aceste lucruri am convenit că urmează să le rezolvăm, având la bază un acord interguvernamental, care trebuie să rezolve toate aceste probleme. Noi am început această activitate, urmează şi colegii din Federaţia Rusă, probabil iarăşi după investirea noului Guvern să participe şi ei în elaborarea acestui document şi să ajungem în situaţia în care fiind coordonat şi realizat compromisul pe toate aceste probleme pe care le-am identificat, să-l semnăm. Pentru că fără o stabilitate, o securitate efectivă energetică, o economie nu poate să se dezvolte sănătos. Pentru ca acest proces să fie plin, noi am propus ca în grupul de lucru să participe şi reprezentanţi de la Tiraspol. Încă o dată vreau să atenţionez că datoriile în cea mai mare parte vin fiind generate din stânga Nistrului. Şi mai mult decât atât: în discuţiile pe care le-am avut am spus că noi am fi foarte bucuroşi dacă în această comisie interguvernamentală moldo-rusă, şi nu doar în aceasta, să participe şi reprezentanţi din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Şi pentru că o altă problemă a fost abordată, preponderent la Tiraspol, referitor la inaugurarea unui consulat. Ce zice Guvernul de la Chişinău? E posibil? Nu e posibil?

Vlad Filat: „Au fost solicitări pe parcursul timpului, vreau să vă spun că şi din partea Ucrainei. Regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova şi aşa cum avem consulate la Bălţi, la Cahul, la Ungheni, este firesc să avem consulat şi la Tiraspol. Însă până ca acest lucru să se întâmple, urmează să avem un şir de reglementări care reies din situaţia reală ce ţin de asigurarea cu securitatea şi imunitate diplomatică a celor care funcţionează acolo. Deci, este un proces care urmează să-l discutăm. Solicitarea a fost auzită, urmează să gândim şi să venim cu o decizie în acest sens.”

Europa Liberă: Pentru că a mers domnul Rogozin şi a discutat şi cu pacificatorii şi a zis că ruşii vor cumpăra echipament militar pentru Transnistria. Aţi discutat cumva subiectul acesta?

Vlad Filat: „Nu am avut discuţii la acest capitol. Obiectivul nostru este cunoscut de toată lumea. Noi optăm pentru schimbarea actualului format a misiunii de pacificare şi anume transformarea acestei misiuni în una civilă, sub mandat internaţional. Ceea ce ţine de armata a 14-ea, ceea ce ţine de muniţii şi de contingentul militar, care este pentru a asigura paza acestor muniţii este evident că ele urmează a fi scoase de pe teritoriul Republicii Moldova şi retras acest contingent militar. Aceasta reiese din toate angajamentele semnate de până acum, doar că face parte dintr-un proces, pe care trebuie să-l administrăm cu mare grijă şi profesionist. Şi aşa cum am demonstrat în această perioadă de timp, dacă îţi propui obiectiv şi mergi în realizarea lui cu o abordare profesionistă, având parteneri capabili să ajute realmente, nu declarativ, în realizarea acestui obiectiv, orice este posibil.”

Europa Liberă: Domnule premier, cunoaşteţi rezultatele reuniunii negocierilor în formatul 5+2 de la Viena?

Vlad Filat: „Da, le cunosc şi vreau, folosindu-mă de această oportunitate, să mulţumesc tuturor colegilor, care au participat în acest proces nu doar în cadrul negocierilor, dar şi pentru pregătirea acestor negocieri. Să-l felicit personal pe domnul Carpov pentru rezultatul pe care l-a obţinut. Scopul pentru care s-a mers la Viena a fost realizat.”

Europa Liberă: Scopul care a fost?

Vlad Filat: „În cadrul a trei runde de negocieri s-a negociat principiile şi reglementările în negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Nu a fost uşor, vreau să vă spun. Deci, două documente au fost convenite şi semnate de către toţi participanţii, ţine de agenda, vizează etapizarea şi domeniile care vor fi în cadrul acestor negocieri.”

Europa Liberă: Tiraspolul şi Moscova au mers la această reuniune cu scopul de a pune pe picior de egalitate partea transnistreană la negocieri.

Vlad Filat: „La masa de negocieri toţi participanţii vor fi egali, toţi cei şapte. Şi OSCE-ul, asta înseamnă, şi Ucraina, asta înseamnă, şi Federaţia Rusă înseamnă, şi Uniunea Europeană, şi Statele Unite ale Americii. Şi sigur, Chişinăul şi Tiraspolul. Eu cred că am realizat un obiectiv foarte important.”

Europa Liberă: Acest principiu de egalitate este valabil doar pentru discuţiile în formatul 5+2?

Vlad Filat: „Pentru negocierile în formatul 5+2. Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii vor avea poziţie de egalitate cu toţi participanţii în proces. Este un lucru foarte bun, deoarece atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite ale Americii au capacitatea nu doar să contribuie la identificarea soluţiei pentru reglementarea conflictului transnistrean, dar au şi capacitatea pentru a asigura durabilitatea a însuşi procesului de reglementare, după identificarea soluţiei.”

Europa Liberă: Două promisiuni pe termen foarte scurt ale Dumneavoastră au fost: una – ca la Sfintele sărbători de Paşti cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului să circule fără nici o problemă. Şi a doua – reluarea traficului feroviar de mărfuri.

Vlad Filat: „Ceea ce ţine de circulaţia cetăţenilor – acelaşi lucru se va întâmpla şi în perioada în care avem Paştele Blajinilor. În premieră a dispărut acea listă a oficialilor din
Republica Moldova, care doresc să circule încă odată, să-şi vadă rudele, să meargă la morminte, ş.a.m.d. Asta înseamnă că şi domnul Voronin poate să meargă fără nici un fel de problemă să viziteze mormântul mamei. Deci, eu cred că este un lucru foarte bun. Mai mult decât atât: am demonstrat în această perioadă de timp că atunci când ajungi la o înţelegere şi sincer munceşti pentru această înţelegere, ea trebuie şi să fie îndeplinită. Noi am demonstrat acest lucru. Mai mult decât atât: în data de 26 aprilie va fi pus în aplicare acel protocol, pe care l-am semnat în vederea reluării transportului marfar pe calea ferată.”

Europa Liberă: O vizită la Moscova vă propuneţi să efectuaţi?

Vlad Filat: „Deocamdată nu am planificat o vizită. Urmează să mă văd la sfârşit de lună mai cu premierul Guvernului Federaţiei Ruse. Va fi întâlnirea şefilor guvernelor statelor CSI.”

***

Europa Liberă: Am încercat să aflăm ce cred locuitorii regiunii transnistrene despre vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău şi Tiraspol şi despre misiunea sa în calitate de reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria.

– Вы знаете, за 20 лет уже так разочарованы во всем…

– России хочется укрепить свои позиции, сейчас Путин приходит к власти и они меняются в политике. Сейчас будут переговоры, через месяц или сколько там, и я думаю, они просто подготавливают почву. Но не думаю, что сейчас что-то сильно изменится.

– Ну, наверное, чтоб стало больше российских граждан. Это ближе к России все-таки… И, наверное, помощь какую-то, хотя бы моральную.

– Произошло гораздо много изменений с начала года, после выборов, а с приездом Рогозина, уверен, что что-то изменится. Сейчас, я думаю, будет сложно отделить то, что произойдет из-за приезда Рогозина, и то, что произойдет из-за того, что у нас новый президент. Может быть, Рогозин произведет на Молдову достаточное впечатление, чтобы что-то сдвинулось. Пока что непонятно: с одной стороны, вроде Приднестровье идет на уступки, с другой стороны, вроде Молдова делает вид, что идет на уступки, но по новостям с того берега кажется, что немножко все не так, как мы думаем.

– Вы знаете, мы всегда надеемся. Мы всегда надеемся, что что-то изменится, и изменится в лучшую сторону, Во-первых, признания нас, конечно, хотелось бы, чтобы все это как-то урегулировалось наконец-то. Ну и, я считаю, что Россия нам все-таки ближе, во всяком случае, я сама русская и родилась в России, и очень много у нас таких. И надежнее как бы, чем Молдова

– Ну, я думаю, что этого визита одного недостаточно, полагаю, что визиты повторятся. Во-первых, нужно все-таки учитывать, что здесь довольно-таки большое количество граждан Российской Федерации, ну и потом, если будут по-настоящему построены экономические и культурные связи, то мы вырастим как минимум до уровня Советского Союза. Другого пути просто нет.

– Визит очень приятен нашему государству. Думаю, будут какие-то изменения в лучшую сторону. Хотелось бы, чтобы было признание нас государством. Порядок – так Евгений Шевчук и так наводит порядок, уже в принципе видны результаты. Хотелось бы медицинские услуги, чтобы улучшились, потому что задали вот вопрос в гинекологию насчет беременности – правда ли, что 300 долларов нужно заплатить, чтобы хорошо родить. Так на дом женщине названивали и угрожали…

– Несколько меняются акценты, российские интересы здесь как присутствовали, так и остаются. Видимо, больше внимания все-таки хотят уделять этому региону, усилить свое присутствие здесь, как политическое, так и, возможно, военное. Нельзя однозначно сказать, что это благо либо это зло. Наши плюсы в том, что на данный момент реальной помощи, кроме как от России, мы не видим ни от кого. Соответственно, надеяться нам можно только на Россию. С другой стороны, мы находимся в таком географическом положении, что нам не позавидуешь – между двумя противоборствующими сторонами, и в этом смысле нужно вести очень тонкую политику, то есть не перегнуть палку и оказаться полностью на одной стороне.

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG