Linkuri accesibilitate

In zilele noastre viața fără internet nu poate fi imaginată


Christian Engström: un reprezentant al Partidului Piraților din Suedia în Parlamentul European.


Un interviu acordat corespondentei Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliță.

Europa Libera: Dle Engström cum ati reusit sa convingeti peste 40.000 de oameni sa va aleaga la scrutinul pentru europarlamentarele din 2009?

Christian Engström:
„Cred ca parte din explicatie se leaga de faptul ca in acea perioada au figurat pe agenda publica cateva chestiuni legate de pirateria pe internet, in special procesul impotriva site-ului Pirate Bay, legea Ipred care reglementeaza dreptul companiilor de a oferi filme pe internet. Aceasta lege a intrat in vigoare cu cateva luni inainte de alegeri. Prin urmare era in acea perioada un interes mare pentru problematica legata de internet si pirateria, iar asta ne-a ajutat.

Dar, vorbind la modul general, temele noastre sunt prezente oriunde. In zilele noastre nu poate fi imaginata viata fara internet iar politicienii trebuie sa se gandeasca la asta si sa gaseasca politicile adecvate. Pana acum legislatorii nu s-au ocupat serios de aceste chestiuni fapt care ne diferentiaza de politicienii actuali si ne-a adus succesul.”



Europa Libera: Aveti in jur de 50 de ani, sunteti tata de familie; un caz rarisim intr-un partid in care majoritatea o reprezinta tinerii radicali care sprijina descarcarea gratuita de filme si muzica de pe internet. Asa ati inceput si ati cunoscut succesul. Insa ce veti face mai departe? Care vor fi principalele Dvs. teme politice, in cazul in care, veti avea castig de cauza in 2014 si veti reusi sa alcatuiti un grup distinct in Parlamentul European.

Christian Engström: „Esenta ramane aceeasi si anume faptul ca Internetul a schimbat realitatea iar partidele politice trebuie sa se adapteze la aceasta noua realitate mentinand drepturile fundamentale pe internet, crescand transparenta in politicile UE si reforma drepturilor de autor, teme importante pentru societatea in care traim.

Partidele piratilor din Germania si Austria si-au largit programul si la alte teme, si cred că vom face si noi, in Suedia, la fel. Insa pentru alegerile europene vom ramane focusati pe Internet. Nimeni nu poate sa se ocupe de toate temele care se intampla in UE, de aceea cred ca este mult mai onest sa le spunem votantilor, „Noi ne vom concentra pe asta si vom lasa asta la o parte".

Europa Libera: Praga a fost invadata de pirati luna aceasta. Sunteti pregatiti sa va inscrieti in cursa pentru europene in formula compacta. Cate partide ale piratilor exista in Europa. Este adevarat ca aveti o filiala chiar si in Belarus?

Christian Engström:
„Cred ca exista partide ale Piratilor in majoritatea statelor membre. Cele mai multe sunt foarte mici, dar oriunde exista tineri si internet aceste chestiuni sunt relevante si poate fi infiintat un partid al piratilor. Nu este nici o surpriza ca partide ale piratilor apar mai mult sau mai putin oriunde. Nu ne gandim sa ajungem sa avem o majoritate. Nu acesta este scopul nostru, ci acela ca ideile noastre sa fie imbratisate de cati mai multi oameni. Ne-ar placea ca si alte partide sa copie ideile noastre. Noi suntem pirati. Ne place sa copiem, dar si sa fim copiati.”

Europa Libera: Un sondaj german arata ca in luna martie piratii aveau o sustinere de 15%, adica locul trei dupa CDU (crestinii democrati de centru-dreapta) si SPD (social-democrati), in Austria, luna aceasta piratii au castigat cateva locuri in Adunarea regionala. Cum va explicati aceste rezultate?

Christian Engström:
„Este dificil pentru mine sa stiu exact detaliile din aceste tari. Dar cred ca toata lumea este interesata sa conserve internetul ca pe un spatiu liber. Din ce inteleg exista acolo si o nemultumire fata de partidele traditionale. Daca esti nemulțumit de partidele existente pe piata, ar trebui sa te gandesti sa alegi data viitoare ceva nou, nu? Este singura metoda de a le transmite partidelor vechi un mesaj ca alegatorii au puterea.”

Europa Libera: Partidul Piratilor este vazut ca o miscare revolutionara. Dupa trei ani aici in Parlamentul European, ce ati schimba?

Christian Engström:
„Trebuie schimbate multe lucruri in institutiile europene. Inainte de toate, transparenta. Desi dintre toate cele trei institutii importante - Consiliu, Comisie si Parlament -, acesta din urma este cel mai deschis si transparent, si aici mai este loc suficient pentru imbunatatiri. Comisia si Consiliul sunt foarte inchise cand e vorba de transparenta.

Puterea in Bruxelles este prea departe de cetateni si asta este unul dintre lucrurile care trebuie sa se schimbe. Aceasta este, de altfel, una dintre temele noastre politice pe termen lung.

In trecut erau niste limite pana la care guvernul putea controla cetatenii, acum aceste limite s-au diminuat pentru ca limitele tehnologice au fost impinse din ce in ce mai departe. Treaba noastra este sa facem reguli politice care sa ingradeasca posibilitatea de supraveghere a datelor cetatenilor si, in acelasi timp, sa crestem democratia participativa.”
XS
SM
MD
LG