Linkuri accesibilitate

România „va rezista mai bine decât media europeană” la nivel macroeconomic


Miza negocierilor între partea română și FMI în zilele următoare este mărirea salariilor bugetarilor.


In România, presedintele Traian Băsescu a avut astazi o întrevedere cu reprezentatul Fondului Monetar International pentru România si concluziile acestuia par sa fie pozitive pentru evoluţiile economice ale Romaniei. De la Bucuresti, Sabina Fati.

Din punct de vedere macroeconomic România „va rezista mai bine decât media europeana” a spus Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, explicind ca in vestul continentului se simt inca efectele negative ale crizei. Dupa intilnirea care a avut loc intre presedintele roman si reprezentantii troicii care monitorizeaza economia autohtona, FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, concluzia generala a fost ca Romania va avea o crestere economica peste media Uniunii Europene. Totusi presedintele roman,Traian Basescu a declarat chiar la inceputul intrevederii ca pentru guvernul de la Bucuresti este „o adevarate provocare” sa ramina pe drumul corect, in acest an electoral, desi autoritatile romane sint hotarite sa pastreze directia.

Traian Basescu a discutat astazi cu expertii troicii despre „perspectiva cresterii salariilor in sectorul public”, un subiect de mare interes pentru coalitia de guvernamint din România, mai cu seama ca aceasta marire a lefurilor bugetarilor ar trebui sa aiba loc inainte de alegerile locale programate pentru 10 iunie, iar scopul este vadit electoral.

Dupa reducerea salariilor cu 25 procente in iulie 2010, bugetarii români au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15 la suta, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16 procente. Pentru buget, cheltuielile se ridica la 500 de milioane de euro in plus, anual.

Jeffrey Franks, aflat acum in ultima misiune din mandatul sau in România, nu a incurajat in vizitele anterioare aceasta idee a puterii de a mari salariile celor din sectorul public, argumentind ca nu exista suficiente resurse. Sugestia expertului Fondului Monetar International era ca Bucurestiul sa gaseasca mai intii sursele de venit din care sa alimenteze cresterea lefurilor si abia apoi sa faca promisiuni.

Bugetul Romaniei a inregistrat in primul trimestru un deficit de 0,56 % din Produsul Intern Brut, incadrandu-se totusi in tinta de deficit stabilita cu FMI prin ajustare cu investitiile realizate, iar potrivit Programului de Convergenta trimis la Bruxelles pentru 2012 este prevazuta o crestere economica de 1,7 la suta in scadere fata de prognoza anterioara care prevedea o crestere de 4 procente.

Miza negocierilor care vor avea loc intre partea română si FMI in zilele urmatoare este marirea salariilor bugetarilor, iar guvernul are neaparata nevoie de unda verde din partea Fondului, fiindca se afla sub Acord cu aceasta institutie, care in caz de nevoie s-a angajat sa furnizeze bani de urgenta Romaniei in caz de nevoie, in conditiile in care si Bucurestiul isi respecta angajamentele.

România are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Bruxelles-ul pentru fonduri disponibile de 1,4 miliarde de euro si o linie de credit de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 de miliarde de euro derulat in perioada 2009-2011.
XS
SM
MD
LG