Linkuri accesibilitate

Marco Rubio, un potenţial vice-presedinte republican al Statelor Unite


…şi promotor al unei politici externe americane mai active şi mai energice.


Senatorul republican de Florida, Marco Rubio este un potential candidat la functia de vice-presedinte, in tandem cu candidatul partidului, Mitt Romney. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela se va referi in continuare la un discurs de politica externa al senatorului.

Chiar si faptul ca senatorul Marco Rubio a rostit o alocutiune majora de politica externa la Institutia Brokings din Washington este un indiciu ca el ia in considerare sa devina coechipierul lui Romney, la scrutinul prezidential, fireste daca i se va propune. In alocutiune, Rubio s-a pronuntat pentru o politica externa americana mai activa si mai energica, atit ca exportator de libertate, cit si promotor al valorilor capitaliste, in strainatate.

Marco Rubio a spus in repetate rinduri ca angajamentul international al Americii a facut lumea mai buna, mai libera si mai prospera. Senatorul care este de origine cubaneza nu este considerat un neo-conservator, iar retorica sa este menita sa atraga un numar cit mai mare de republicani. Senatorul a spus: „Exista anumite probleme globale pe care le putem rezolva singuri, dar nu exista nici o problema globala care sa poata fi rezolvata fara noi. In confruntarea cu provocarile globale exista mai multe tari in stare sa contribuie, dar numai una capabila sa conduca” - declaratii ale senatorului Marco Rubio, la Institutia Brookings.

Rubio a evitat sa atace direct administratia Obama, argumentind ca dezbaterea cu privire la politica externa nu mai este cantonata intr-un spatiu ideologic de tipul dreapta-stinga. „Am vazut cum democrati de stinga si ultra-conservatori au cooperat pentru a obtine retragerea trupelor americane din Afganistan sau neparticiparea la interventia din Libia”, a spus Rubio, adaugind ca el insusi a lucrat cu colegi democrati pentru ceea ce a caracterizat drept o politica externa mai activa.

A fost evident ca retorica lui Rubio este mai transanta decit a administratiei democrate. Despre Rusia, senatorul a spus ca Presedintele ales Putin „poate vorbi dur, dar stie ca e slab. Peste tot unde se uita el vede amenintari la adresa regimului sau, reale sau imaginate. Si foloseste presa controlata de stat pentru a proiecta viziuni paranoice si sentimente anti-occidentale”.

Rubio a criticat si perdeaua de secrete cu care se inconjoara China, adaugind ca are sperante cu privire la China viitorului, dar ca deocamdata trebuie sa se raporteze la China prezentului. Senatorul de Florida a spus ca ar fi o prostie ca cineva sa conteze pe China pentru redresarea economiei mondiale si sprijinirea libertatii politice si drepturilor omului.

Cu referire la abordarea problemelor globale, Rubio a aratat ca administratia Obama are dreptate cind spune ca solutionarea lor necesita coalitii internationale doar ca aceste coalitii nu se formeaza de la sine si Statele Unite sint cel mai bine pozitionate sa le formeze.
XS
SM
MD
LG