Linkuri accesibilitate

Festivalul Filmului American la a 6-a ediţie


Lidia Troianowski: Toate cele 12 pelicule vizează tematica prieteniei.


Din 25 aprilie până pe 1 mai, la Centrul cultural Gaudeamus din Chişinău se desfăşoară a 6-a ediţie a Festivalului de film american. Alla Ceapai a întrebat-o pe Lidia Troianowski, directoarea Centrului Gaudeamus, care sunt noutăţile ediţiei din acest an?

Lidia Troianowski: „Ceea ce este destul de îmbucurător este că însăşi desfăşurarea acestui eveniment devine o tradiţie pentru spaţiul nostru. Ne încântă foarte mult că se bucură de aprecierea spectatorilor, or până la urmă ei sunt cei pentru care şi noi, Centrul cultural Gaudeamus, şi bineînţeles cei de la Ambasada SUA facem tot posibilul ca, într-un fel sau în altul, să satisfacem doleanţele spectatorilor. Anul acesta toate filmele din cadrul Festivalului, este vorba despre 12 pelicule, dintre care trei sunt programate în zilele de duminică, special pentru copilaşi, celelalte 9 sunt pentru maturi, toate filmele sunt unite sub tematica, sub egida problematicii prietenie. Deci sunt filme care într-adevăr au avut un răsunet destul de mare atunci la premierile când au fost lansate, deoarece s-a făcut o selecţie nu numai a ultimilor ani, dar s-a făcut o selecţie de filme care cuprind un spaţiul chiar destul de serios, or unul dintre filme este realizat la 1938, însă asta nicidecum nu minimalizează din valoare, din caracterul, din originalitatea filmului.”

Europa Liberă: După cum aţi menţionat şi dvs., tematica Festivalului este „Prietenia” şi, de fapt, este prilejuită de aniversarea celor 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi SUA. Dacă aţi putea aprecia printr-o perspectivă culturală aceşti 20 de ani ce aţi scoate în evidenţă?

Lidia Troianowski: „Aceşti 20 de ani constituie într-adevăr poate un segment nu mare ca cantitate, însă destul de complex, pluridimensional ca calitate. Or sute de proiecte în fiecare an, zeci de manifestări culturale organizate pentru cetăţenii noştri sub suportul financiar, economic, informaţional, în permanenţă oferit de către Ambasada SUA şi, desigur, prin intermediul Ambasadei SUA de către partea despre care vorbim şi anume Statele Unite ale Americii. Aceşti 20 de ani sunt foarte denşi ca calitate, foarte importanţi şi trebuie de ţinut cont în special de acele experienţe care au avut un rost şi o importanţă destul de mare pentru economia, pentru cultura noastră şi, de ce nu, pentru politica noastră. Deci sunt lucruri la care noi trebuie să ne orientăm şi să fim întotdeauna recunoscători pentru ajutorul pe care ni-l oferă cu generozitate Statele Unite ale Americii.”

Europa Liberă: Aţi fost gazda şi altor festivaluri de film cum ar fi cel austriac, francez, italian. Acum se pare că cu priză la public sunt noutăţile cinematografice. Filmele clasice din cadrul acestor evenimente se bucură de atenţia publicului?

Lidia Troianowski: „În ceea ce priveşte festivalurile vreau să vă spun că orice ţară face o selecţie de filme care într-adevăr sunt reprezentative acestei ţări, adică spectatorul nu vine pur şi simplu să privească un film pe care a venit, l-a privit şi a ieşit de la această proiecţie de film şi nu îşi mai aminteşte de acest film. Sunt filme de excepţie, se aduc filme care sunt importante şi vin să reprezinte cultura, tradiţiile ţării concrete.

Europa Liberă: Ce fel de public este interesat să vizioneze aceste filme?

Lidia Troianowski: „Vreau să vă zic că publicul este cel mai divers pornind de la vârsta adolescenţilor şi pînă la cei în vîrstă, de 60-70 de ani, am văzut chiar persoane la o vârstă mult mai venerabilă.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG