Linkuri accesibilitate

Raporturile politice dintre Egipt, Israel și Statele Unite pe cale de răcire


Una din conductele de transport a gazului natural ce leagă Egiptul de Israel
Una din conductele de transport a gazului natural ce leagă Egiptul de Israel

După anularea contractului egiptean de livrare de gaze Israelului.


Egiptul a anulat un contract de livrare de gaze catre Israel, cea mai mare tranzactie dintre cele doua tari, ceea ce a stirnit nemultumire in Israel. Ce s-a schimbat in raporturile Egiptului de dupa primavara arabe cu Israelul si cu Statele Unite? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intre Israel si Egipt exista un acord de pace din 1979, dar populatia egipteana a continuat sa priveasca Israelul ca pe o amenintare regionala, in ciuda faptului ca existau relatii diplomatice si cooperare in multe domenii. Dar vocea publica a fost estompata de consideratii strategice in timpul regimurlor Sadat si apoi Mubarak.

Acum insa, cind Egiptul e condus inca de un regim militar, iar cistigatorul in alegeri, Fratia Musulmana are dificultati in a prelua conducerea, opinia publica a ajuns sa conteze mai mult. Si de aici si consecintele asupra raporturilor nu doar cu Israelul, dar si cu Statele Unite.

Centrul Carter, al fostului presedinte Jimmy Carter, unul dintre arhitectii procesului de pace egipteano-israelian, este una dintre cele opt organizatii neguvernamentale carora li s-a interzis sa lucreze in Egipt, autoritatile sustinind ca acestea ar submina suveranitatea tarii. Centrul Carter este specializat in monitorizarea de alegeri si o face in multe tari din lume. Una dintre tintele regimului de la Cairo a fost si organizatia Semintele Pacii, care organizeaza in fiecare vara, in statul Maine, tabere pentru copii din Israel si tari cu populatie musulmana. O alta organizatia crestina care se ocupa cu ingrijirea orfanilor a fost si ea oprita sa lucreze in Egipt.

Anuntul egiptean a fost facut in aceasi zi in care Interpolul a refuzat cererea guvernului de la Cairo sa emita mandate de arestare pentru 15 straini - 12 dintre ei, americani - care au lucrat pentru organizatii neguvernamentale in Egipt. Criza inchiderii acelor organizatii, intre care Institutul International Republican si Institutul National Democrat, a dus la racirea raporturilor cu Statele Unite pina acolo incit ajutorul militar americane pentru Egipt, in valoare de un milliard de dolari era pus in primejdie.

Persoane arestate cu acelasi prilej sau care s-au refugiat in cladirea ambasadei americane - intre care si fiul ministrului american al transporturilor - au fost lasate sa plece dar se pare ca acum egiptenii ii vor inapoi pentru a fi judecati. Interpolul refuza insa sa se amestece intr-o disputa politica.
XS
SM
MD
LG