Linkuri accesibilitate

Va participa oare Rusia la summitul NATO de la Chicago?


La Chicago NATO va anunţa deschiderea primei faze a instalării scutului anti-rachetă în Europa.


Va participa oare Rusia la summitul NATO de la Chicago? Desi mai sunt doar cateva saptamani pana la acea importanta reuniune la vârf din 20-21 mai, Moscova - altfel zis: Putin - lasa in continuare sa planeze incertitudinea.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a participat saptamana trecuta la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului Rusia-NATO, care, desi era in mod oficial dedicata situatiei din Afganistan, a folosit in buna parte discutarii sistemului de interceptare a rachetelor pe care Statele Unite si NATO il instaleaza in Europa, cu componente esentiale in Romania. E vorba de un sistem de interceptare a rachetelor, teoretic provenite din Iran si care ar fi trase asupra Europei, insa Rusia afirma ca sistemul e de fapt dirijat impotriva sa.

Rusia cere garantii legale la nivel international ca acest proiect nu este dirijat impotriva sa, iar incertitudinea in legatura cu participarea lui Putin la summitul de la Chicago este in realitate un mijloc de presiune asupra Aliantei Nord Atlantice. La fel, Rusia tergiverseaza in a permite fortelor occidentale sa foloseasca aeroportul din Ulianovsk pentru tranzitul de material spre si dinspre Afganistan si mai protesteaza si impotriva faptului ca nu e invitata sa participe la reuniunile tehnice ale expertilor militari NATO destinate situatiei din Afganistan.

E stiut deja ca la Chicago NATO va anunta deschiderea primei faze a instalarii scutului anti-racheta in Europa fara a fi obtinut acordul Moscovei.

Putin va calatori totusi in Statele Unite in acea perioada pentru a participa la reuniunea grupului G8 al natiunilor celor mai bogate si industrializate. Aceasta reuniune, care initial trebuia sa aiba loc in acelasi timp cu cea a NATO, a fost mutata de Obama cu patru zile inainte, pentru a evita a-l pune atat pe Putin, cat si Alianta, intr-o situatie dificila.

Un alt motiv de nemultumire a Rusiei fata de NATO e si faptul ca Alianta considera in continuare Georgia drept un candidat potential. In sfarsit, unii analisti politici independenti sint critici si fata de unele detalii ale programului reuniunii de la Chicago, precum faptul ca la summit, din motive de realism politic in fata cresterii pericolului unui conflict cu Iranul in Orientul Apropiat, a fost invitat sa participe si presedintele autoritar al Azerbaijanului, Ilham Aliyev.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG