Linkuri accesibilitate

Susţinere europeană pentru femeile în afaceri


Un nou program finanţat de BERD şi guvernul Suediei.


Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare lansează în Moldova un program pentru femeile care au o afacere sau planifică să deschidă una. Programul care se numeşte „Femeile în afaceri” va dura trei ani şi este finanţat de Guvernul Suediei cu 1 milion de euro. Lucia Diaconu are mai multe detalii.

După mai mulţi ani de ezitare, Rodica Bîlba şi sora ei şi-au văzut în sfîrşit visul realizat. Anul trecut ele au deschis un centru medical pe care l-au dotat cu echipament modern, dar în scurt timp şi-au dat seama că nu au cunoştinţele necesare pentru a-şi promova serviciile şi nici bani pentru a dezvolta afacerea. Iată de ce s-au văzut silite să apeleze la consultanţii Programului pentru Servicii şi Consultanţă în Afaceri al BERD Moldova.

Rodica Bîlba
Rodica Bîlba
„Simţeam că aveam nevoie de o consultanţă anumită în marketing. În momentul de faţă orice companie ar trebui să aibă un web site, dar unul la nivel destul de înalt, pentru că noi deja am încercat să lansăm unul dar nu ne-a ieşit nimic. Ceva nu ajungea. Şi atuncea dumnealor ne-au aprobat proiectul şi ne-au ajutat în selectarea consultantului. Plus la asta şi resursele.... De obicei te gîndeşti să investeşti în aceea din ce poţi răscumpăra imediat investiţia. Aici e clar că e un pic mai greu să te decizi să investeşti aşa o sumă. Pentru un web site suma e impunătoare”, ne-a spus Rodica Bîlba.

Graţie unui nou program al BERD, companii administrate sau înfiinţate de femei ar putea să-şi rezolve probleme de management. Dacă dovedesc că cea mai mare parte a capitalului întreprinderii este de pe loc, acestea ar putea primi înapoi pînă la 70 la sută din ceea ce au cheltuit pentru servicii de consultanţă.

Veronica Arpintin, managerul Programului pentru Servicii şi Consultanţă în Afaceri al BERD în Moldova ne-a explicat astfel raţiunile acestui mod de a le sprijini pe femeile din business:

Veronica Arpintin
Veronica Arpintin
„Ce rezultate vrem să atingem noi? Cu ajutorul consultanţilor care vor învăţa femeile să lucreze pe costul experienţei lor să le ajute să atingă rezultate mai bune într-o perioadă mai scurtă decît ar atinge personal. Noi toţi înţelegem că atunci cînd intervin profesioniştii rezultatul muncii lor este mult mai efectiv şi aduce un venit, se răscumpără mai repede.”

Dar iată cum este motivată existenţa unui program gîndit să le încurajeze anume pe femei. Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, invocă mai multe motive pentru care ţara sa a decis să aloce 1 milion de euro pentru acest program.

Ingrid Tersman
Ingrid Tersman
„Studiile arată că economia UE creşte datorită implicării femeilor pe piaţa muncii. Unele studii arată chiar o creştere de 13-25%. Cred că în ziua de astăzi Europa nu-şi poate permite să ţină grupuri largi de persoane în afara pieţei muncii şi cred că împuternicirea economică a fe,eilor este un avantaj pentru piaţa muncii. În cel de-al doilea rînd ştim că numărul antreprenorilor de gen masculin în RM este de cel puţin trei ori mai mare decît cel al femeilor antreprenori. Dar ştim de asemenea că în zonele rurale femeile sînt mai active decît bărbaţii în sectorul serviciilor. Şi mai ştim că experienţa mai mică pe piaţa muncii şi stereotipurile le fac pe femei să caute un loc de muncă în afara ţării. Iar implicarea noastră pentru a le face să rămînă în ţară şi a le oferi posibilităţi de activitate în Republica Moldov este un lucru care se încadrează în conceptul de economie deşteaptă.”

Pînă în 2015, finanţatorii programului „Femeile în afaceri” plănuiesc să ajute în jur de 100 de companii conduse de femei sau cu mai multe angajate decît angajaţi, în speranţa că vor reuşi o reechilibrare vizibilă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG