Linkuri accesibilitate

Cu bâta în baltă


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

De ce şeful PSD Victor Ponta l-a ponegrit pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy?


În comentariul său săptămânal pentru Europa Liberă pe teme românești, Neculai Constantin Munteanu s-a oprit de data aceasta la pregătirile, unele dintre ele cam bizare, pentru campania electorală.

Deși până la declanșarea campaniei electorale mai era ceva timp, politicieni au început să fure startul, furatul fiind boala lor mai veche. Afectat de fuga șobolanilor de pe o corabie în derivă, PDL a inițiat o manifestare menită să-i valorizeze candidatul la primăria Bucureștiului. Cum acesta a făcut avere și din curățenia orașului, pretextul a fost campania pentru colectarea hârtiei numită „Bucureștiul reciclează”. Capitala nefiind chiar cel mai curat oraș din lume, ideea nu era rea și ocazia era bună pentru Silviu Prigoană, însoțit de Elena Udrea, de a socializa întâmplător cu alegătorii. Dar, tot întâmplător, în parc se aflau mulți pensionari care n-aveau treabă cu curățenia, ci cu pensiile diminuate. Și mai aveau și sloganul „Jos Băsescu”, prizat de opoziție, care mișuna prin același parc și strângea semnături pentru primarii proprii. Ca întotdeauna, în România nimic nu e întâmplător.

Dincolo de acuzațiile reciproce de manipularea a alegătorilor, Silviu Prigoană a avut parte de mediatizarea dorită. În plus, ziarele au semnalat apariția unui semn electoral oarecum inedit al candidatului PDL. Nu e vorba de un tomberon de gunoi, de un făraș sau de o mătură, aluzie la sursa averii candidatului, dar și simboluri ale curățeniei pe care o va face în oraș și în administrație. E vorba de pliciul de omorât muște. Bun și el într-un oraș invadat vara de țânțari. Însă campania de informare „plici de-aici, vine Prigoană” nu la țânțari se referă. Aluzia e cu iz monden și vizează căsnicia candidatului. Prigoană folosea un plici ca argument în disputele cu rubensiana lui soție, care a și informat presa despere casnicul incident. Nostim, mai ales că omul anunțase că vrea să fie primar „pentru mine şi familia mea”!

Într-o daravelă de familie a căzut și Victor Ponta. De familie socialistă. El a postat pe blog îndemnul „Allez François!” în ajunul alegerilor din Franța. François Hollande este candidatul socialiștilor. Solidaritate internațională! Dincolo de conotația fotbalistică și de tutuirea între socialiști, Ponta a îmbrăcat și ițarii românului politician și a trecut la ce știa el mai bine, ponegrirea adversarului politic al lui Hollande, care se întâmplă să fie actualul președinte al Franței. A reieșit că micul Titulescu nu e doar bâtă în materie de politică externă dar, scăpat pe arătură, dă cu ea și în baltă. După mintea lui Victor Ponta, Nicolas Sarkozy este „un simbol al politicianului demagog, populist fără limite, total lipsit de valori și scrupule, fără o viziune clară și coerentă, cu grave concepții autoritare și antidemocratice, exhibiționist și chiar bufon, adică un Băsescu al Franței”. După ce o ceartă puțin și pe Angela Merkel pentru că a permis oportunistului Sarkozy să se agațe de brațul ei, Victor revine apoteotic: „sunt convins ca François Hollande nu se va purta niciodată cu președintele României ca și cu un chelner sau servitor care te agasează”.

Dacă ar fi opinia unui cetățean oarecare mai treacă, meargă, dar când e vorba de liderul celui mai mare partid din opoziție și de un posibil viitor prim ministru al României, situația se complică și dă binișor în ridicol. Europa toată ar întreba cine este Victor Ponta? Și ar afla că este titanul social-democrației dâmbovițene, contemporan cu șapca lui Ion Iliescu, frumos ca Titulescu, după Adrian Năstase, fost subaltern al lui Geoană și actual soț al Dacienei Sârbu. Desigur, sunt realizări mari, dar cam puține ca să-i asigure lui Ponta competența să judece în termeni de Antena 3 doi respectabili politicieni europeni. Și incomod pentru România dacă Sarkozy va câștiga alegerile în turul doi. Ceea ce este posibil. Cele 20 de procente din voturile primite de extrema dreaptă în primul tur nu se vor duce la stânga, asta ar trebui să priceapă și Victor Ponta fără să i se facă un desen. Și dacă Sarkozy va câștiga s-ar putea ca Victor Ponta să regrete că a ratat prostește ocazia de a tăcea. Ba mai arătând că în politica mare, europeană, e un mucos stupid, care vorbește neîntrebat și n-are nici cei șapte ani de-acasă!
Previous Next

XS
SM
MD
LG