Linkuri accesibilitate

Un muzeu italian îşi arde propriile tablouri


Directorul Muzeului de artă contemporană din Casoria, dând foc unui tablou al pictoriţei franceze Severine Bourguignon, 17 aprilie 2012
Directorul Muzeului de artă contemporană din Casoria, dând foc unui tablou al pictoriţei franceze Severine Bourguignon, 17 aprilie 2012

…o acţiune bizară de protest pentru a obține finanțare de la statul italian, care spune că nu are bani din cauza crizei.


Un muzeu de artă modernă din Italia va fi nevoit să se închidă dacă nu va primi din partea statului sau a Uniunii Europene o subvenţie pentru a putea funcţiona mai departe. Custodele muzeului, Antonio Manfredi, a decis să protesteze într-un mod original, dar foarte dureros pentru el: a început să dea foc tablourilor sale. Relatarea serviciului georgian al postului nostru de radio este rezumata de Oana Serafim.

Antonio Manfredi este cunoscut drept un director foarte radical în lumea muzeelor italiene. Se ocupă de custodia muzeului de artă modernă din Casoria, din apropiere de Napoli.

„Într-o luna numai în Italia s-au închis 5 sau 6 muzee. Noi nu vrem asta. Este o revoluţie si vom încerca să schimbăm mentalitatea italiană…”

Muzeul pe care il conduce a primit sponsorizări particulare după ce municipalitatea nu a mai putut finanţa din bani publici muzeul care adăposteşte opere de artă contemporană din lumea întreaga. Acum însă, si sponsorizările sunt sporadice şi fără ajutor financiar din partea autorităţilor italiene sau ale Uniunii Europene, muzeul va trebui închis.

Si, pentru a face protestul său, original, radical şi dureros, cît mai eficient, săptămîna trecută domnul Manfredi a început să dea foc tablourilor din colecţie. A început cu o lucrare a pictoriţei franceze, Severine Bourguignon, care a urmărit incendierea prin skype. Artista şi-a dat consimţămîntul pentru arderea tabloului său.



Operele unei alte pictoriţe, Astrid Stoefhas au avut aceiaşi soartă:

„La început am fost şocată de idee pentru că mi se pare că e ceva foarte dureros să arzi tablouri. Este un subiect tabu şi foarte grav. Dar daca acest protest radical poate să ajute, daca poate schimba ceva, mi-am schimbat părerea şi am zis să-i dea drumul…”

Manfredi spune că în fiecare săptămîna va arde cîte 3 tablouri.

„Fiecare tablou este o bucată din viaţa mea. Aşa că e îngrozitor să le distrug şi mă simt foarte rău din cauza asta…”

Muzeul din Casoria a fost deschis acum 7 ani, are o colecţie de artă modernă de 1000 de tablouri şi a avut probleme imediat ce a prezentat opere de artă care au i-au supărat pe mafioţii din Camorra, care acţionează în regiune. Anul trecut, Manfredi i-a cerut Angelei Merkel, cancelara Germaniei să acorde muzeului „azil” în Germania, spunînd ca autorităţile italiene nu sunt interesate de cultură. Din păcate nu a primit nici pînă acum vreun răspuns din partea Berlinului.

Situaţia muzeelor din Italia este dramatică, şi nu numai a muzeelor precum cel din Casoria. Acum doi ani, faimoasa Casa a Gladiatorilor, care datează de 2000 de ani, din complexul de la Pompei, s-a darîmat din lipsa fondurilor pentru lucrările de întreţinere. Premierul Mario Monti a anunţat că guvernul său va finanţa cu peste 100 de milioane de euro, reconstrucţia de la Pompei, dar şansele ca micul muzeu din Casoria să aibă şi el parte de finanţări de la buget sunt foarte reduse în ciuda acestui protest radical al directorului muzeului.
XS
SM
MD
LG