Linkuri accesibilitate

Europenii s-au săturat de austeritate?


Pe marginea unui comentariu din cotidianul „New York Times”.


Primul tur al alegerilor din Franta a dat cistig de cauza candidatului socialist. Inseamna asta ca europenii s-au saturat de austeritate? – este intrebarea pusa intr-un comentariu, aparut in New York Times, la care se va referi in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Articolul porneste de la constatarea ca europenii par intr-adevar a se fi saturat de austeritate, dar, spun economistii, alternativa nu este de natura sa aduca neaparat prosperitate. In Statele Unite unii experti spun ca programul de stimulare a economiei, finantat pe datorie da rezultate. Ei sustin ca daca cresterea economica nu devine robusta, atunci exercitiul reducerii cheltuielilor se va dovedi inutil, pentru ca baza de venit impozitabil scade.

Majoritatea tarilor europene nu-si permit insa sa pompeze lichiditate in economie. Germania, care ar putea sa o faca, nu vrea. In Olanda, guvernul a cazut pe fondul aceleiasi dispute. Pietele financiare au reactionat negativ la rezultatul alegerilor din Franta. Multe tari, intre care Spania sint in recesiune sau in pragul ei si ceva trebuie facut.

Tari europene - se arata in comentariu - nu agreaza corsetul impus de Germania, in politicile fiscale. Christine Lagarde, presedinta Fondului Monetar International a spus de curind la Washington ca politicile nenuantate de austeritate se vor dovedi paguboase. Dar multe tari europene pur si simplu nu au banii necesari stimularii economice, asa cum a cerut la reuniunea FMI, ministrul american de finante, Timothy Geithner. Europa incearca sa depaseasca acest cerc vicios-se arata in New York Times.

In Franta, François Hollande, invingator in primul tur, a promis sa amine echilibrarea bugetului si sa angajeze profesori si politisti si sa ridice subventiile pentru industrii. Sarkozy risca sa piarda alegerile tocmai din cauza masurilor de austeritate. Dar Germania continua sa insiste ca in zona euro, politica de austeritate e singura solutie. Experti cer Berlinului sa stimuleze propriul consum, ceea ce ar antrena crestere economica in alte tari. Dar economisti citati de New York Times spun ca la rindul lor lideri ca Nicholas Sarkozy au facut prea putin sa reformeze spatiul de afaceri si sa-l faca mai eficient si mai putin birocratic. O infuzie de bani in economiile respective - spun ei - nu va rezolva problema absentei reformei.
XS
SM
MD
LG