Linkuri accesibilitate

O concurenţă adevărată şi facilităţi care ar încuraja reapariţia cinematografiei în R. Moldova


Scenă din „Nuntă în Basarabia”
Scenă din „Nuntă în Basarabia”

Boris Focșa: Vom veni cu modificări serioase la Legea cinematografiei, avem nevoie şi de practicile internaţionale.


Un grup de parlamentari liberali a înaintat o iniţiativă legislativă gândită să interzică reclamele în cinematografe, înainte de film. Propunere este susţinută de ministrul culturii Boris Focşa, care crede că reclamele, nefiind anunţate, încalcă legea protecţiei consumatorului prin faptul că publicul este obligat să „consume” reclamele. Nu are alternativă. Rămâne însă de văzut cum se vor finanţa cinematografele şi producţia de film. Cu ministrul culturii Focşa a stat de vorbă Valentina Ursu:


Europa Liberă: Domnule ministru, haideţi să vorbim despre această publicitate în cinematografe - a fi sau a nu fi?

Boris Focşa: „În principiu nu am avea nimic împotrivă dacă cel puţin spectatorii care vin la cinematografe ar fi preveniţi din timp. Dar aşa ei procură bilete şi merg la vizionarea unui film, ei sunt programaţi şi ca timp, iar atunci când ajung acolo nu mai stau două ore sau pentru cât s-au programat ci cu 20-30 de minute mai mult.”

Europa Liberă: Eu ca spectator merg să văd filmul nu merg să mi se pună publicitatea.

Boris Focşa:
„Exact la asta ne-am gândit. Vedeţi dacă vorbim de publicitate la radio sau la TV poţi trece pe alt canal deci nu eşti impus practic. Dar aici intervine momentul de forţare, de impunere. Deci mergi la film, dar în loc de film îţi pun şi această publicitate.”

Europa Liberă: Dar aţi calculat cumva asta aduce profit cinematografelor?

Boris Focşa:
„Probabil că aduce profit, dar eu cred că totuşi activitatea de bază a cinematografului este prezentarea filmului şi celelalte profituri, mă rog, noi nu avem nimic împotriva să le obţină, dar nu prin forţare. Fiindcă există Legea consumatorului care nu prevede această forţare. Cel puţin dacă ar fi scris în afiş că filmul va începe mai târziu, vom avea şi 15 minute de publicitate şi atunci eu ştiu ca spectator la ce să mă aştept.”

Europa Liberă: Dar, întrebarea firească, Ministerul nu a putut printr-o ordonanţă să le interzică difuzarea publicităţii înainte sau pe parcursul filmului?

Boris Focşa:
„Nu, vedeţi că există Legea publicităţii şi ea prevede toate normele. Şi, iată acum, această iniţiativă prevede de fapt modificarea acestei legi şi introducerea acestui punct.”

Europa Liberă: Şi acum vreţi să modificaţi în ce sens, cum ar trebui să sune?

Boris Focşa:
„Este o iniţiativă legislativă venită de la un grup de deputaţi.”

Europa Liberă: Deputaţi din Partidul Liberal.

Boris Focşa:
„Da. Care prevede interzicerea difuzării reclamei până la şi după vizionarea filmului şi amendarea celor care vor încălca această Lege, este şi un amendament la Codul Contravenţional, de la 50 la 300 de unităţi convenţionale.”

Europa Liberă: E cam simbolic nu?

Boris Focşa:
„E cam simbolic, dar eu sper că legea rămâne lege până la urmă şi nu va fi încălcată.”

Europa Liberă: Şi credeţi că patronii de cinematografe vor renunţa?

Boris Focşa:
„Eu cred că se vor conforma cadrului legal existent. Noi vom veni şi cu modificări serioase la Legea cinematografiei, s-a tot discutat avem nevoie şi de practicile internaţionale. Eu cred că în cel mai apropiat timp vom veni cu modificări la Legea cinematografiei. Această lege trebuie să presupună ceea ce presupune legea editurilor; ne-a reuşit şi am făcut această modificare, deci să nu existe monopol, să existe o concurenţă adevărată şi multe, multe alte facilităţi care ar încuraja apariţia cinematografiei în Republica Moldova după o perioadă destul de îndelungată în care nu s-a făcut film. Probabil că ştiţi că noi am făcut şi câțiva paşi, deci am ratificat convenţia privind coproducţiile europene, există şi un fond şi am început lucrul asupra ratificării Convenţiei de aderare la acest fond, dar sunt costuri cam mari.”

Europa Liberă: La cât se evaluează?

Boris Focşa:
„Sunt costuri destul de mari. Să vedem poate vom obţine şi nişte facilităţi.”

Europa Liberă: Domnule Focşa, dar cum credeţi, de ce atît de greu se rezolvă problema limbii în cinematografe?

Boris Focşa:
„Noi am obţinut careva succese. Cunoaşteţi că deja toate filmele sunt subtitrate. Ţine şi de public, de client, clientul nostru s-a obişnuit şi nu prea vrea să gândească, nu prea vrea să cunoască alte limbi. Sigur că cea mai bună variantă e cea originală cu subtitrare sau cu dublare.”

Europa Liberă: Dar deocamdată publicul nostru este obişnuit mai mult cu limba rusă.

Boris Focşa:
„Cu limba rusă, cu dublarea în limba rusă şi ţine şi de piaţă. Dar cred că asta nu este o problemă, aceste contracte pot să fie re-încheiate sau pot să fie încheiate cu alţi distribuitor de filme nu neapărat prin Rusia. Eu cred că nu este o problemă ca să existe şi aceste studiouri de dublare noi avem o armată întreagă de artişti care sunt gata să muncească extra lucrului de bază, ceea ce făceau pe timpuri toţi maeştri noştri cunoaştem foarte bine aceste filme dublate care ne plac. Nu cred că este o problemă, dar e nevoie de voinţă.”

Europa Liberă: Voinţă politică sau voinţă din partea patronilor?

Boris Focşa:
„Din partea patronilor trebuie să ajungă şi la ei, să înţeleagă şi ei. Şi atunci publicul trebuie încetul cu încetul obişnuit ca să facă efortul ăsta intelectual fiindcă ei trebuie să înţeleagă care este beneficiul în urma acestui efort intelectual.”
XS
SM
MD
LG