Linkuri accesibilitate

Remanierile în guvern se vor face prin consensul AIE


Premierul Vlad Filat îndeamnă opoziţia comunistă să fie constructivă.


Săptămâna viitoare, Parlamentul îşi reia activitatea după Sărbătorile de Paşti, iar premierul Vlad Filat se pregăteşte să prezinte bilanţul guvernului. Indiferent dacă opoziţia îşi continuă boicotul. In ce condiții l-a întrebat Valentina Ursu în interviul acordat exclusiv Europei Libere.

Europa Liberă: Veţi merge în Parlament să prezentaţi un raport de dare de seamă în lipsa opoziţiei comuniste.

Vlad Filat: „Voi prezenta raportul de activitate a Guvernului pentru anul precedent, aşa cum este prevăzut în lege. Bun, noi nu putem să-i obligăm pe cei din opoziţie să vină să audieze acest raport. Nici nu ştiu dacă ei au capacitatea să-l asculte, pentru că vor fi cifre, nu emoţii. Eu regret acest fapt. Dar mai ştiţi? Poate până la acea zi vor decidă să revină în Parlament. Regret din ce motiv? Nu că mi-ar fi dor de unul sau de altul, dar din motiv că rolul opoziţiei este important în activitatea unui stat. Rolul opoziţiei în activitatea parlamentară, implicit în stradă, pe baricade, ş.a.m.d. nu poţi să contribui în edificare, poţi să duci în distrucţie. De aceea este o situaţie regretabilă. Eu împreună cu colegii din Guvern ne vom face datoria, vom prezenta acest raport şi urmează a fi şi analizat.”

Europa Liberă: Domnule premier, dar altă dată aţi avut iniţiative să vă întâlniţi cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, să discutaţi despre problemele care sunt arzătoare în societatea moldavă. Acum renunţaţi la aceste întrevederi?

Vlad Filat
Vlad Filat
Vlad Filat: „Eu nu am nici o problemă să mă întâlnesc cu oameni care doresc să contribuie cu ceva cel puţin în a rezolva problemele din Republica Moldova. Dacă va fi necesar şi se va impune acest lucru, eu mă voi întâlni cu Voronin să discut. Dar încă o dată: nu pentru a distruge, dar pentru a construi. Dacă va avea capacitatea să contribuie, înseamnă că putem să acţionăm şi împreună. Dacă nu, fiecare cu drumul său.”

Europa Liberă: Între timp ei au anunţat că vor merge la CEC şi vor insista pe convocarea unui plebiscit, organizarea unui referendum, prin care să ceară dimisia actualului Parlament.

Vlad Filat: „Trebuie să vedem ce urmăreşte această acţiune.”

Europa Liberă: Ce urmăreşte?

Vlad Filat: „Este o acţiune strict de partid, Voronin are o sarcină deloc uşoară să menţină ce a mai rămas din Partidul Comuniştilor, iar pentru ca să realizeze acest
Voronin are o sarcină deloc uşoară să menţină ce a mai rămas din Partidul Comuniştilor...


obiectiv trebuie să-i ţină în acţiune, în activitate, pe membrii de partid, fie deputaţi, fie membri simpli. De aceea le oferă aflarea în treabă pentru aceşti oameni, fiindcă efect nu va avea această acţiune din simplul motiv că nu este procedură legală de destituire a Parlamentului.

Constituţia Republicii Moldova prevede condiţii clare de dizolvare a Parlamentului: nealegerea preşedintelui, slavă bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să alegem un preşedinte bun pentru Republica Moldova. Doi: neadoptarea deciziilor de către Parlament pentru o perioadă de trei luni consecutiv. Şi trei: incapacitatea de a vota Guvernul. Deci, toate aceste trei circumstanţe lipsesc. Motiv pentru dizolvarea Parlamentului nu există.”

Europa Liberă: Poate ei vor vrea să insiste pe demisia Guvernului?

Vlad Filat: „Acest lucru trebuie să-l ceară în Parlament, iar demisia Guvernului vine în urma votului a cel puţin 51 de deputaţi, dar nu în urma umblatului prin Republica Moldova şi creării în continuare a acestei stări de ură, de vrajbă între oameni.”

Europa Liberă: L-am auzit pe domnul Voronin deplângând situaţia că nu are posibilitatea să convoace congresul civic aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Vlad Filat: „De ce?”

Europa Liberă: Pentru că la 1 mai va fi organizată de către Sindicate, Patronate şi Guvern o altă acţiune.

Vlad Filat: „Din câte ştiu eu, data de 1 mai este Ziua internaţională a oamenilor muncii. Nu este nici ziua lui Voronin, nici ziua Partidului Comuniştilor. Este absolut firesc ca în
1 mai este ziua internaţională a oamenilor muncii. Nu este nici ziua lui Voronin, nici ziua Partidului Comuniştilor...


această zi să fie o acţiune adresată către aceşti oameni, nu în scopuri electorale. Mai mult ca atât: atât Sindicatele, cât şi Patronatele, dar şi Guvernul sunt parteneri în dialogul social. Ideea care a venit de la Sindicate este una foarte bună, asta nu înseamnă că noi prietenim foarte mult. Eu n-aş dori să treacă cineva des prin aceste consultări cu cei din Sindicate sau din Patronate, nu este uşor. Însă ideea este una foarte bună şi este un mesaj, chiar dacă avem puncte diferite de vedere, noi înţelegem că trebuie să purtăm grijă acestor oameni, care până la urmă generează tot ce înseamnă valoare în societate.”

Europa Liberă: Domnule premier, confirmaţi sau infirmaţi ideea scoaterii în afara legii a PCRM?

Vlad Filat: „Eu nu cred că este cazul să scoatem PCRM-ul în afara legii. Însă totodată eu cred că aprecierea crimelor regimului comunist trebuie să luăm. Cei care au încercat să distrugă biserica, cei care au încercat să distrugă neamul nu pot să continue să manipuleze, să mintă fără a avea cel puţin o apreciere politică.”

Europa Liberă: Aceştia sunt comuniştii de ieri, nu cei de azi.

Vlad Filat: „Noi nici nu ne propunem să-i condamnă pe cei de astăzi. Pe cei de astăzi în cazul în care încalcă legislaţia urmează să-i condamne legea, prin organele de drept.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, din partea PCRM-ului am auzit temeri precum că guvernarea încearcă să bage pe cineva la dubă.

Vlad Filat: „Declaraţiile astea ale lor, care sunt foarte multe, bizare, fără sens şi într-o oarecare măsură haotice, probabil noi o să trebuiască să reîmprospătăm memoria celor
Am demonstrat că respectăm întru totul buchia legii. N-o să-mi spună nici un comunist că a fost presat într-un fel sau altul, sau că a fost deposedat, sau i s-a întocmit dosare penale la comandă...


care pe parcursul a opt ani de zile au arestat absolut ilegal oameni care nici măcar scuze nu au primit în urma acestor arestări, detenţii ilegale. Poate trebuie să le aducem aminte şi de deposedările la care s-au dedat ei pe parcursul timpului. Şi ştiţi cum este expresia: hoţul strigă prinde hoţul.

Uitaţi-vă, în perioada de când ne aflăm noi la guvernare am demonstrat că noi respectăm întru totul buchia legii. N-o să-mi spună nici un comunist că a fost presat într-un fel sau altul, sau că a fost deposedat. Sau i s-a întocmit dosare penale la comandă, mai mult decât atât, arestări sau nu ştiu, alte persecuţii. Ei însă au în arsenalul lor experienţă foarte tristă.”

Europa Liberă: Remanieri la Guvern veţi face?

Vlad Filat: „Vom face, aşa cum am spus de mai multe ori. Va fi o acţiune solidară a celor care şi-au asumat actul de guvernare. Urmează să avem o comunicare în acest sens în Alianţă şi vom veni cu decizii în urma acestor discuţii.”

Europa Liberă: Va fi câte un ministru de la fiecare partid care a constituit Alianţa?

Vlad Filat: „Eu nu urmăresc acest obiectiv, ca să facem parte dreaptă la demisie. Şi a
Vom face remanieri în Guvern, însă va fi o acţiune solidară a celor care şi-au asumat actul de guvernare...


propos, vis-a-vis de aceste demisii, ele trebuie să fie privite ca şi o acţiune absolut firească. Noi trebuie să dăm suflul necesar actului guvernamental pentru ca în timpul pe care l-am obţinut atât de greu de stabilitate politică, până la alegerile viitoare, să oferim rezultate nu pentru partide, nu pentru coaliţie, fiind privită în ansamblu, dar pentru oameni.”
XS
SM
MD
LG