Linkuri accesibilitate

Bolnavilor de SIDA nu le este asigurată protecţia datelor (Adevărul)


Ideologia comunistă trebuie condamnată ca una criminală (Timpul)


„Adevărul” scrie că persoanelor HIV pozitive din R. Moldova nu le este asigurată protecţia datelor. „Consultaţiile superficiale, fişele completate discriminatoriu şi violenţa verbală sunt doar câteva dintre „tratamentele” prescrise oamenilor infectaţi cu HIV, în spitalele din ţară. Potrivit noii Legi privind protecţia datelor cu caracter personal, care a intrat în vigoare din 14 aprilie 2012, datele despre starea sănătăţii pot fi prelucrate doar sub supravegherea unui cadru medical supus secretului profesional, doar cu acordul pacientului iar Ministerul Sănătăţii pregăteşte o directivă cu privire la înfiinţarea funcţiei de „ofiţer de confidenţialitate” în toate centrele medicale din Republica Moldova” se mai arată în articol.

Eugenia Pogor scrie în „Adevărul” că potrivit unei noi Legi privind activitatea Poliţiei, aprobată de Guvern, poliţiştii nu vor mai asigura ordinea publică, această competenţă fiind transmisă trupelor de carabinieri. De asemenea, „în curând vom avea Poliţie de stat, care va lucra pe întreg teritoriul ţării şi va investiga inclusiv infracţiunile internaţionale şi Poliţie locală, ce va deservi unităţile teritorial-administrative”. Munca lor nu va fi mai dirijată de Ministerul Afacerilor Interne, ci de Departamentul Poliţie, şeful căruia va fi numit de Guvern, la recomandarea MAI. Totodată, structura va fi demilitarizată. Poliţiştii vor primi grade speciale echivalente cu cele ale funcţionarilor publici şi nu cu cele militare. „Este un proiect-pilon de bază a reformei MAI”, a declarat ministrul de Interne, Alexei Roibu. Potrivit oficialului, în urma restructurării va fi redus numărul de poliţişti. În acelaşi timp, oamenii legii vor primi locuinţe de serviciu pe perioada activităţii profesionale, care însă nu vor putea fi privatizate” încheie autoarea.

George Damian notează într-un editorial în „Timpul” că „s-au înmulţit în ultima perioadă acuzaţiile aduse României pentru cele întâmplate în cel de-al Doilea Război Mondial. Crimele comise în regiunea transnistreană în timpul administraţiei româneşti sunt folosite drept armă politică în prezent. Doar că statul român şi-a recunoscut vina pentru cele întâmplate în Transnistria, cei responsabili pentru crime au fost judecaţi şi pedepsiţi. Ideologia comunistă încă trebuie condamnată ca fiind una criminală şi partidul comunist trebuie scos în afara legii, aşa cum au fost scoase în afara legii partidele naziste şi fasciste. Rusia trebuie să îşi recunoască crimele comise şi să îi despăgubească pe toţi cei care au avut de suferit şi pe urmaşii lor. Niciun trimis al Moscovei nu poate veni la Chişinău cu pretenţia de eliberator şi să invoce istoria în favoarea sa”, opinează editorialistul.
XS
SM
MD
LG