Linkuri accesibilitate

UE va oferi protecţie socială mai bună muncitorilor migranţi


Supă pentru familii sărace de migranţi, Atena
Supă pentru familii sărace de migranţi, Atena

Parlamentul European a dat undă verde unui regulament ce va face viaţa mai uşoară anumitor muncitori migranţi.


Conform noilor reglementări referitoare la coordonarea sistemelor de securitate socială adoptate miercuri, lucratorii migranti, persoane fara apartenenta statala sau refugiati vor fi acoperiti de sistemele de protectie sociala oriunde se vor afla, astfel incat sa nu trebuiasca sa plateasca asigurari sociale in mai mult de o tara.

„Noile reglementari vor îmbunătăți funcționarea pieței unice prin mărirea protecției sociale pentru un număr mai mare de lucrători mobili din Uniunea Europeană cum ar fi membrii echipajelor de zbor sau persoanele care lucrează pe cont propriu în străinătate”, a declarat Milan Cabrnoch (ECR, Republica Cehă), raportorul Parlamentul European in acest dosar.

Odată cu noile prevederi se introduce conceptul de „loc de origine” care este locul în care un lucrator își începe și termină în mod normal perioada de activitate.

Potrivit unor experti până acum, lipsa anumitor prevederi în legislația europeană a permis unor operatori aerieni low-cost să aplice sisteme de protecție socială ce pot fi considerate oneroase, fără a ține seama de locul de origine al membrilor echipajelor.

Noile reglementări clarifică, de asemenea, situația persoanelor care lucrează transfrontalier pe cont propriu (acele persoane care se întorc în țara de origine cel puțin odată pe săptămână) în ceea ce privește accesul la ajutoarele de șomaj.

„Dacă o persoană care lucrează pe cont propriu într-o altă țară a Uniunii Europene contribuie la schema de ajutor de șomaj a acelei țări, apoi se întoarce în țara de origine unde nu există ajutor de șomaj pentru persoanele care lucrează pe cont propriu, atunci țara în care această persoană a lucrat ultima data va trebui să plătească ajutorul de șomaj”, explica Milan Cabrnoch.

Textul regulamentului a fost aprobat miercuri si, dupa semnarea sa de catre Consiliu, va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.
XS
SM
MD
LG