Linkuri accesibilitate

Cartea digitală (e-book) și aventurile ei culturale și politice


iPad și pagina sa de bibliotecă
iPad și pagina sa de bibliotecă

Germania: „Preferăm și citim mai bine pe hîrtie.”



Cărțile pe suport digital, electronic, așa-numitele e-book, produse acum și în România, au constituit în ultima săptămînă unul din subiectele de marcă ale rubricilor culturale în media scrisă. Motivul este de natură atît culturală, cît și politică, iar discuțiile sau concentrat în două arii geografice principale, în Germania și în Statele Unite. Două lumi, două societăți, două piețe, cum nu se poate mai diferite la ora actuală pentru pătrunderea și promovarea unor obiceiuri de lectură noi și a e-book-urilor.

In Germania, piața cărților electronice este aproape inexistentă și, cum se nota într-o relatare din săptămînalul „Der Spiegel”, deși vînzările în cursul ultimului an au crescut cu 77%, ele nu depășesc în ansamblu 1% din totalul cărților achizitionate de cititori. In Statele Unite, vînzările de cărți electronice le-au depășit anul trecut, pentru prima dată, pe cele ale cărților în format ieftin, necartonat (paperback), iar tendința este în creștere și anul acesta.

Pentru experții Asociației Editorilor și Librarilor Germani și cercetători de la Institutul pentru Studiul Cărții de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz diferența atestă înainte de toate un comportament cultural diferit, între o lume în care librăriile pot fi găsite aproape la orice colț de stradă și o alta, americană, unde orașe întregi nu au nici o librărie. Cercetările de piață în Germania atestă și că o majoritate a celor intervievați declară ferm „preferăm și citim mai bine pe hîrtie”.

Dar insuccesul, deocamdată, al „revoluției e-book” în Germania ține și de un factor economic și de politică culturală: prețul cărților. Piața germană este guvernată de principiul prețului fix al cărții, care obligă toți comercianții cu carte să se supună prețului fixat de edituri. Editorii sînt cei care fixează și prețul pentru e-book-uri, dar cum nu vor să-și afecteze vînzările de carte tipărită, cartea electronică rămîne pentru cititori percepută drept scumpă, deși același titlu este, practic, vîndut cu cîțiva euro mai ieftin.

Se adaugă faptul că tipăriturile sînt exceptate de procentul standard de 19% al TVA-ului (taxate preferențial doar cu 7%), în timp ce e-book-urile nu se bucură de această excepție. Pe acest fundal, observatorii notau luna trecută instalarea la Berlin a unei filiale a marii companii Barnes & Noble Digital Media, ce ar intenționa să intre în parteneriat cu una din librăriile de marcă germane pentru a promova e-book. Comentatorii rămîn însă sceptici, deoarece, cum nota cineva în „Der Spiegel”, „ca brand, Barnes & Noble este necunoscut în Germania”.

In Statele Unite lucrurile stau diferit, iar Ministerul Justiției a angajat săptămîna aceasta un proces împotriva companiei Apple și a cinci mari cunoscuți editori (HarperCollins, Penguin, MacMillan, Hachette și Simon & Schuster) pentru încălcarea Legii anti-trust prin încheierea unui acord de fixare în comun a prețului
cărții. Acordul ar urmări să se opună companiei Amazon și politicii ei de vînzare a cărții, ce privilegiază, odată cu dispozitivul de lectură Kindle, cartea electronică, în detrimentul celei tipărite.

Cum se nota într-unul din multele comentarii explicative apărute în presa americană, avantajul vînzării cărții electronice, e-book, este evident. In timp ce o carte tipărită este prin definiție excesiv de scumpă, din cauza costurile de fabricare, de depozitare, de transport și distribuire prin librării, un e-book are și ea costuri asociate fixe, dar vînzarea în sine „a cinci copii costă cam același lucru cu vînzarea a cinci mii sau cinci milioane.” Amazon-ul care a lansat dispozitivul de lectură Kindle își poate astfel permite să vîndă cărți pentru 9,99 dolari, în absența costurilor de distribuire fizică și de depozitare.

Apariția iPad-ului companiei Apple și deschiderea unor magazine online iBooks tinde să schimbe datele problemei și guvernul american se arată preocupat de ceea ce suspectează o înțelegere cu marile edituri pentru scumpirea prețului cărții electronice. In ce măsură intervenția politicului în acest domeniu al culturii este necesară apare cel puțin ca un fapt controversat.

In populara revistă „Slate” se comenta săptămîna trecută, pe bună dreptate, „singura cale pentru edituri să rămînă viabile este să publice cărți ce plac cititorilor și să le vîndă la un preț acceptat de aceștia. Dacă ele se unesc, cooperează sau își alătură interesele eforturilor companiei Apple pentru a face concurență Amazon-ului, nu există nici o primejdie reală de competiție. Pentru bine și pentru rău, cultura literară tratează cu un peisaj de afaceri transformat radical. Intervenția Ministerului Justiției este, în cel mai bun caz, irelevantă în acest proces.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG