Linkuri accesibilitate

Paşte contaminat de vulgaritate


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

Şi anul acesta am putut constata ce derapaje poate produce prostul gust.


Revărsarea cotidiană de vulgaritate a contaminat, de mai multă vreme, şi sărbătorile noastre tradiţionale, inclusiv Paştele, cea mai importantă sărbătoare a creştinilor. Şi anul acesta am putut constata ce derapaje poate produce prostul gust. Cel mai grav e poate atunci cînd oamenii Bisericii dau un exemplu negativ. L-am văzut astfel pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Snagoveanul, aducînd lumina sfîntă într-o barcă plutind sub clar de lună către credincioşii care aşteptau pe ţărm. O întreagă punere în scenă, unde spectaculosul înlocuia trăirea autentică.

Am văzut apoi fel de fel de reportaje pe cît de pitoreşti pe atît de edificatoare. Ele arătau cum înţeleg unii români, nu puţini, să petreacă sărbătorile pascale. Tinerii declarau că se duc, în noaptea de Înviere, la discotecă, unii dintre ei precizînd că înainte de asta fac o haltă la biserică. Imaginile din cluburi erau într-adevăr fierbinţi, cu domnişoare îmbrăcate sumar, cu urechi şi codiţă de iepuraş, agitîndu-se ritmic într-o explozie de zgomote şi de lumini. Alţi români au optat să meargă în mall-uri şi s-au ospătat în fast-food-uri: da, au declarat ei cu sinceritate, preferăm hamburgerul. Chiar dacă vremea nu a fost favorabilă, s-a ieşit la iarbă verde. Într-o pădure de lîngă Bucureşti s-au întîlnit şi au simpatizat familii de români şi de chinezi. Ca semn al bunei lor înţelegeri, au pus la încins grătarele cu mici şi creveţi. Romii au un alt obicei: în a doua zi de Paşti ei petrec cu grătare în cimitire, printre morminte. În fine, ca în fiecare an, mulţi români au ales să meargă în Bulgaria: preţuri avantajoase, condiţii confortabile. Un reportaj oferea imagini euforice de la una din vilele de la Nisipurile de Aur, unde turiştii încinseseră, în salon, o sîrbă îndrăcită.

Politica a fost pusă, pentru două zile, între paranteze. Am avut parte, în schimb, de interviuri cu Becali şi de evocări nostalgice ale epocii Ceauşescu. Startul neoficial al campaniei electorale l-a dat însă preşedintele partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor. Aflat la Braşov, unde îşi lansa o carte, Vadim a pus lîngă sigla PRM un calendar cu chipul lui Isus sub care scria „Te aştept la vot”. E drept că, pentru a reintra în joc pe harta politică, preşedintele PRM mai poate spera doar într-un miracol.
Previous Next

XS
SM
MD
LG