Linkuri accesibilitate

„Nu ne intrase pe ușă Dalai Lama”


Adjunctul primarului din Chongqing, Wang Lijun.
Adjunctul primarului din Chongqing, Wang Lijun.

Cazul Wang Lijun și relațiile sino-americane.


La inceputul anului, un scandal cu aspect stranii s-a produs in China si avea sa conduca la indepartarea unei personalitati politice proeminente, Bo Xilai, liderul de partid din provincia Chongqing. Ce s-a aflat intre timp despre scandal ne va spune in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La 6 februarie, adjunctul primarului unui oras important din China, cunoscut ca fiind activ impotriva criminalitatii, s-a refugiat la Consulatul American din Chengdu, intr-o stare de mare agitatie, deghizat si relatind un caz de coruptie si omor. Oficialitatea respectiva, Wang Lijun a cerut azil politic, spunind ca se teme ca va fi omorit.

Forte de securitate chineze au inconjurat cladirea si au cerut ca Wang sa fie predat. Dupa discutii, care au ajuns pina la Casa Alba, Wang Lijun a acceptat sa se predea unei oficialitati de la Ministerul Sigurantei Publice. De-atunci nu se stie nimic despre el. El este acuzat de tradare, ca a oferit secrete americanilor si poate fi condamnat la moarte.

Din surse americane se stie ca informatiile pe care Wang dorea sa le ofere il implicau pe Bo Xilai, liderul comunist in provincia Chongqing, pina luna trecuta si care fusese protectorul lui Wang. S-a aflat acum ca procesul de azil politicc nu a fost demarat din cauza temerilor ca Wang nu ar fi eligibil si dificultatii de a-l scoate din tara. Ceea ce diplomatii americani au reusit sa obtina a fost ca acesta sa nu fie arestat imediat si sa-si poata formula acuzatiile la Beijin. Acele alegatii au dus in cele din urma la caderea lui Bo si a sotiei sale.

Republicani din opozitie se intreaba daca administratia Obama nu a gresit cind l-a lasat pe Wang, detinatorul unor informatii importante despre structurile de putere din China, la mina autoritatilor chineze. Incidentul s-a produs si intr-un moment politic delicat, cu o saptamina inainte de vizita in Statele Unite a lui Xi Jinping, despre care se crede ca va prelua conducerea in China. Chiar si asa incidentul risca sa inrautateasca raporturile Americii cu China.

Expertii cred ca cel mai intelept lucru pe care Washingtonul il poate face este sa nu se bage in aceasta disputa interna, pentru putere, in China. Republicanii au cerut Departamentului de Stat sa predea Congresului comunicatiile cu ambasada, pentru a se vedea daca toate masurile au fost luate pentru protejarea lui Wang. Experienta arata, dar sint exceptii ca azilul politic este greu de acordat intr-o ambasada americana, din cauza complicatiilor logistice si legale.

Wang nu a predat americanilor documente doveditoarea, dar, in intervalul cit a stat la consulat a descris, pe alocuri incoerent, intersectia dintre putere, bani si politica in China. Dar surse de la ambasada au spus ca au realizat imediat ca e un caz important, dar si ca emisarul era la rindul sau o persoana dubioasa. „Nu ne intrase pe usa Dalai Lama” - a spus o oficialitate americana.
XS
SM
MD
LG