Linkuri accesibilitate

Bulgaria condiționează aderarea Serbiei la UE


Margarita Popova
Margarita Popova

Urmând exemplul Bucureștiului, Sofia cere Belgradului să rezolve problemele comunității bulgare din vestul țării.


Urmând exemplul Bucureștiului, Sofia a adresat un sever avertisment Belgradului: Serbia nu va putea deveni membră a Uniunii Europene înainte de a rezolva problemele comunității bulgare în vestul țării. Declarația a fost făcută la Bosilegrad de vicepreședinta Margarita Popova.

„Serbia va putea deveni membră a Uniunii însă fără rezolvarea problemelor voastre aceasta nu se va întămpla”, s-a adresat d-na Popova etnicilor bulgari. Ea a avertizat că dosarele acumulate în cursul anilor trebuie rezolvate cât mai repede.

Printre probleme, Popova a menționat accesul îngreunat la serviciile medicale și greutățile în relațiile comerciale cu Bulgaria.

Această fermitate contravine poziției de acum două luni a guvernului Borisov că Sofia va sprijini într-un mod necondiționat eforturile Belgradului de a adera la Uniunea Europeană.

Este prima vizită oficială în ultimii şase ani a unui reprezentant al instituției prezidențiale în zonele cu populație majoritară bulgară.

D-na Popova a vorbit la Centrul local de cultură și informare al Bulgariei. Ea a promis urgentarea procedurii de acordare a cetățeniei și ajutor pentru tinerii care doresc să studieze în Bulgaria. „Comunitatea bulgară trebuie să fie unită, întrucât ea reprezintă o punte de legătură între cele două țări”, a spus Popova, adăugând: „împreună cu Universitatea din Sofia vom realiza o campanie cu scopul de a explica tinerilor cum vor putea deveni studenți în Bulgaria”.

Conform rezultatelor recensământului din 2002, în Serbia trăiesc aproximativ 20.000 de etnici bulgari.

La Bosilegrad, Popova a inaugurat tradiționalul festival ortodox de copii bulgari din Serbia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru și Bulgaria, organizat în acest oraș în ultimii 19 ani.
XS
SM
MD
LG