Linkuri accesibilitate

Ofensiva naţionalistă a USL (România liberă)


Eşecul sistemului politic din România (Adevărul)


N-au trecut bine sarbatorile Pastelui, ca presa s-a intors la subiectele politice arzatoare. Maine, opozitia depune la Parlament motiune de cenzura impotriva guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, din pricina infiintarii la Targu Mures a unei sectii in limba maghiara a Facultatii de medicina.

Cristian Campeanu inscrie acest lucru in ofensiva cu tenta nationalista a Uniunii Social-Liberale. Editorialul sau din Romania libera considera ca motiunea nu are sanse mai mari decat nenumaratele incercari anterioare de a descauna guvernul lui Emil Boc. Desi se profetesc tradari masive chiar din interiorul Partidului Democrat Liberal, aflat la guvernare, nu exista indicii clare ca asa va fi. Ca atare, aceasta motiune de cenzura vrea doar doua lucruri: sa vâre in capul alegatorilor noile teme politice dorite de opozitie: nationalismul, in speta anti-maghiarismul, si respectiv reinvierea sloganului „Nu ne vindem tara”- acesta din urma legat de intentia guvernului Ungureanu de a privatiza partidin cateva companii nationale din domeniul energiei. De ce ar vrea USL sa trezeasca sentimentele antimaghiare ale romanilor? Ca sa obtina voturi in Transilvania, unde dreapta a castigat intotdeauna – considera Cristian Campeanu.

Tot despre noul discurs nationalist al opozitiei scrie in Romania libera si Tom Gallagher. El observa ca, in ciuda eforturilor dramatice ale Antenelor lui Dan Voiculescu, aceasta retorica pare sa aiba tot mai putini adepti. Teoria lui Gallagher este ca liderii opozitiei, Victor Ponta si Crin Antonescu, au inteles ca dupa alegeri vistieria va fi goala si nu vor mai putea imbunatati cu nimic situatia alegatorilor. In acest caz, si-au amintit de tehnica lui Ion Iliescu, fondatorul Partidul Social Democrat: canalizarea frustrarilor populatiei impotriva unei minoritati etnice. PSD-ul condus de Victor Ponta e departe de ceea ce a fost pe vremea lui Adrian Nastase. Prin comparatie, Nastase pare un adept al modernismului in politica economica: in mandatul sau de prim ministru s-au facut cele mai multe privatizari. Or, daca e vorba de nationalism, Tom Gallgher considera ca e de preferat cel al lui Traian Basescu, care s-a razboit pe fata cu tari europene care trateaza Romania aproape cu armele xenofobiei (vezi obstructia guvernului olandez la aderarea Romaniei la spatiul Schengen).

In Adevarul, Liviu Antonesei proclama esecul sistemului politic instaurat in Romania prin Constitutia din 1991, si care a suferit unele cosmetizari in 2003. Statul roman a esuat in efortul de modernizare, democratia n-a trecut de stadiul „democraturii”, ba chiar, spune Antonesei, mandatele lui Traian Basescu au agravat distorsiunea si caracterul politienesc al statului. Comentatorul e de parere ca dinauntrul sistemului politic nu mai e de asteptat nicio solutie. Ea nu poate veni decat, cel mult, din renasterea societatii civile iar in acest sens, opinia comentatorului de la Adevarul este ca protestele de strada de asta iarna au fost un semn bun.
XS
SM
MD
LG