Linkuri accesibilitate

„Apărătorii pădurii Himki” recompensați de Fundația Goldman pentru protecția mediului înconjurător


Apărătorii pădurii Himki
Apărătorii pădurii Himki

Un premiu american pentru Evghenia Chirikova, curajul ei și al colegilor ei de a continua lupta în condițiile adverse din Rusia.


Apărătorii naturii din Rusia spun că unul din liderii lor a fost bătut la Moscova tocmai când în Statele Unite reprezentanta protestelor împotriva distrugerii pădurii Himki primea un prestigios premiu internațional. Detalii are Mircea Țicudean.

Evghenia Chirikova lidera mișcării ruse „Eco-Apărarea”
Evghenia Chirikova lidera mișcării ruse „Eco-Apărarea”
Evghenia Chirikova a primit aseară la San Francisco unul din cele șase premii acordate anual de Fundația Goldman activiștilor pentru protecția mediului înconjurător. Dar cu doar câteva ore înainte, unul din prietenii și colaboratorii Chirikovei, Alexei Dmitriev, fusese agresat de un necunoscut în scara blocului, la Khimki.

Aleksei Dmitriev
Aleksei Dmitriev
Dmitriev a spus departamentului rusesc al postului nostru de radio că chemase liftul când un individ înalt a început să-l lovească în figură. Și-a pierdut cunoștința, iar când s-a trezit zăcea într-o baltă de sânge. Activistul are acum un umăr dislocat, răni adânci și un dinte lipsă. Poliția spune că a pornit o anchetă.

Dmitriev și Chirikova fac parte din gruparea numită „Apărătorii pădurii Himki”, înființată în 2007, care luptă împotriva planurilor autorităților ruse de a construi o autostradă prin inima unei zone naturale de mare importanță și frumusețe, în nordul capitalei ruse.

Pe site-ul fundației americane care a premiat-o aseară, Chirikova povestește că s-a mutat cu soțul ei de la
Inceputul defrișării pădurii ruse
Inceputul defrișării pădurii ruse
Moscova la Himki ca să-și crească copiii într-un loc cât mai apropiat de natură. Dar în 2007, când se plimba prin pădure cu fiica ei, a văzut copaci marcați cu semnul X, adică însemnați pentru tăiere. A aflat apoi că guvernul vrea să construiască o autostradă între Moscova și Sankt Petersburg prin inima pădurii Himki, care însumează 2500 de acri de teren declarați rezervație naturală.

Deși nu avea nici un fel de experiență de activist, Chirikova a pornit o campanie de protest. Printre altele, a reușit să adune 5000 de oameni la un miting ecologist – cel mai mare din istoria Rusiei, adunând pe o petiție 50.000 de semnături împotriva proiectului.

În mod surprinzător, Chirikova și colegii ei au atras de partea lor chiar și asociația automobiliștilor din Moscova.
Cea mai importantă victorie a fost însă că „Apărătorii pădurii Himki” au convins BERD să-și retragă sprijinul pentru proiectul autostrăzii, din cauza impactului lui negativ asupra naturii.

În vara anului 2010, activiștii ruși au primit sprijinul unei
Bono la Moscova în concert
Bono la Moscova în concert
celebrități, muzicianul Bono, din trupa irlandeză U2, care cu ocazia unui concert la Moscova a insistat pe lângă președintele Dmitri Medvedev să treacă de partea naturii în afacerea Himki. Medvedev a cerut atunci oprirea lucrărilor – dar planul autostrăzii nu a fost suspendat.

Din 2007 până acum mai mulți apărători ai pădurii Himki, dar și jurnaliști percepuți de putere ca pro-natură, au fost bătuți și intimidați în fel și chip. Cel mai grav caz a fost al ziaristului Mihail Beketov, care în urma unui atac din noiembrie 2008 și-a pierdut un picior și patru degete, suferind și traume cerebrale permanente.

Fundația americană care a premiat-o luni pe Evghenia Chirikova a spus că premiul răsplătește curajul ei și al colegilor ei de a continua lupta în condițiile adverse din Rusia – adăugând că „Apărătorii pădurii Himki” pot avea speranțe reînnoite într-o perioadă când societatea rusească pare să-și regăseasca apetitul pentru implicare politică și civică.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG