Linkuri accesibilitate

Chişinăul l-a rugat pe Dmitri Rogozin să rezolve problema datoriilor la gaze ale Transnistriei


Dimitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului pentru Transnistria este la Chişinău, dar în calitatea sa de copreşedinte al comisiei de cooperare comercial-economică moldo-rusă. În cadrul unei conferinţe de presă comună, omologul sau Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a declarat că Gazprom şi Tiraspolgaz ar trebui să încheie un acord separat pentru a rezolva şi problema datoriei istorice a Transnistriei, estimată la aproape 3 miliarde de dolari.

Dimitri Rozozin a fost primit şi de preşedintele Nicolae Timofti, care a reiterat poziţia Chişinăului faţă de reglementarea conflictului transnistrean, în baza principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R.Moldova, regiunii transnistrene oferindui-se un statut special. Potrivit unui comunicat de la preşedinţie, Nicolae Timofti a subliniat că statul reintegrat trebuie să fie unul funcţional, care să asigure, totodată, continuarea procesului de integrare europeană.

La Chişinău, emisarul Kremlinului s-a întâlnit şi cu premierul Vlad Filat. Un comunicat de la Guvern spune că în discuţie s-a aflat cooperarea economică şi energetică moldo-rusă. Premierul moldovean a vorbit şi despre "necesitatea lansării mai multor proiecte ce vor duce la consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului."

În seara zilei de astăzi, Dmitri Rogozin avea programate întrevederi cu liderii administarţiei de la Tiraspol, cu conducerea grupului operativ de trupe ruse în Transnistria şi reprezentanţii comunităţii ruse din regiune.
XS
SM
MD
LG